OPRAVDU ENERGICKÁ OCHUTNÁVKA
Ochutnávka
ze dne 15. 11. 2016 - vinařství Bodegas
Altanza ze španělské
Riojy
Alty.
Energie...
Tohle slovo je zakleté
do
mnoha významů a zaklesnuté
do
stále
většího množství oborů. Energii nám
při
této
ochutnávce předvedla manažerka Cladia Mitrea z progresivního
vinařství, které
si
za krátkou dobu získalo místo mezi špičkovými sklepy v La
Rioja. Bodegas Altanza vznikla v roce 1998 a nijak se s tím
nemazala – 50 miliony eur dokázala zajistit pro své
hrozny
ty nejlepší technologie. Sklep je zaměřen
výhradně
na odrůdu
Tempranillo. Cladia nám
odtajnila nejen vše
o vínech,
která nám
představila,
odtajnila i svůj španělský temperament.
Má
ho na rozdávání. Vnímal jsem, jak do nás postupně vnáší
bacily své
nezkrotné
živosti, až se z toho vykrystalizovala nejživější
ochutnávka všech dob vinného
šenku na Újezdě. Sami od sebe bychom toho schopni asi nebyli.
V poslední době mě fascinuje, do jaké
míry
můžeme
ovlivňovat sami sebe, své
tváře,
dokonce i výrazy jiných
tváří,
a to nemluvím o tom, že můžeme
–
a děláme
to vědomě
či nevědomě – ovlivňovat naši DNA. A jak je to z hlediska
evoluce uchopitelné
i
když udivující.
Má
sestra, která se nedávno stala babičkou, věří na
anděly.
Věří i na skřítky, ale hlavně věří, že vše má svůj účel
a že vše si lze svým způsobem vymodlit. Věří, že člověk je
ve své
podstatě
dobrý, i když svými
dějinami
dokazuje naprostý opak. I když je mezi živými tvory taková
škodná, jakou tahle planeta nepamatuje – za pár
tisíc
let dokázal zničit tolik, kolik se nepodařilo nebývale
žravým
dinosaurům
za desítky milionů let. Věří, že existuje spravedlnost, i když
jí uniklo mnoho nacistických zločinců, kteří se
v Argentině
dožili požehnaného
věku; ostatně dnes si spokojeně umřel ve svých devadesáti
letech Fidel Castro, který byl vzorem našemu stařičkému
Milouši Jakešovi, který si
teď
možná připadá jako kůl v plotě a v tichu ho oplakává.
Já tuhle víru sestře závidím, a závidím jí to tak silně, že
to překrývá
i můj
shovívavý
pocit, který k ní v téhle
souvislosti cítím. Asi není nikomu divné,
že nejsem zdaleka tak šťastný jako ona a v podstatě ani tak
moudrý. Dokáže si namluvit, že slunce teď svítí, protože si
to ona přála a na její přání je přece každá meteorologická
předpověď krátká.
Jak
poslouchám a vnímám
Claudiinu
energii, začínám věřit, že mě čekají vína zalitá sluncem a
sálající mile prostopášnou energii. A možná trochu komická
v tom nejlepším slova smyslu, ale nebudu předbíhat, jako to
v poslední době děláme
my lidé.
Předbíháme
dějiny,
předbíháme sami sebe, abychom se většinou zaplaťpánbůh nebo
bohužel
mýlili.
Takže
první vzorek je v bílém
podání –
blanco. Rosťa
tam cítí čínskou hrušku, která se rychle odpařuje. Rosťa
s jizvou na čele vnímá grapefruit
(o čínské
hrušce
nemá ani potuchy) a jeho stále věrnější kumpán programátor
Jiřík tam necítí nic, protože si tu včera
nečekaně
zaflámoval, za což ho kamarád napomíná: „Jiříku,
tohle se před ochutnávkou nedělá!“
V druhé
sklence
je už tinto
–
červená semi-crianza
z roku
2014. Pokud dobře slyším, Rosťa říká: „Sedm
a sedm je čtrnáct.“
Energie
jeho humoru mi často
uniká,
totéž
cítí jeho jmenovec s jizvou na čele (podle jeho výrazu
soudě). Je znát, že víno zrálo sedm měsíců ve starých
francouzských sudech. Roztomilá Cladia nás svou angličtinou,
kterou náš přítel
Dan už
po
pár
větách vzdal překládat, informuje, že tohle víno se exportuje
do Kolumbie a pohladí mě „energickou“
větou:
„Mladí
lidé
mají
rádi mladá vína.“
Claudia
je opravdu mladá.
A
to samé
v ročníku
2013. Starší „bráška“
je
víc patrný ve vůni, ale překvapivě ubral
v tříslovinách.
Claudia nám vypráví, že není zapotřebí, aby tato vína byla
v lahvi víc než rok či dva, vyžaduje se od nich čerstvost.
Všichni se shodujeme, že předešlé
bylo
v čerstvosti přesvědčivější. Ptám se programátora
Jiříka, zda může mít tohle víno ještě nějaký potenciál.
Jiřík
krčí rameny, jeho potenciál dostat se ze včerejšího flámu je
zřejmě mizivý.
Ve
čtvrtém
vzorku je Crianza 2013. Zrála 12 měsíců v sudech a pak 2
roky v lahvích nebo v tancích,
kde vínu nehrozí korková nemoc. Dáma, která sedí
proti mně, je nadšená ze zbytkového
cukru. Rosťa s jizvou na čele ji horlivě vysvětluje, že tu
sladkost způsobují laskavé
taniny
získané
od
dřeva sudu. Madam tohle víno uvedlo do záviděníhodného
povzneseného
stavu, její přítel
už
takovou radost nesdílí. Kladu si otázku, kolik energie má tahle
Crianza před
sebou.
Další
sklenka dokazuje, že
energie má
ještě dost.
Crianza 2012 má
už taniny vybroušenější, vzadu cítím mírné
sympatické
drhnutí,
připomíná to piliny. Rosťa
cítí
pecku od švestky, druhý Rosťa uznává, že tohle víno je už o
gastronomii. A programátor Jiřík? Myslet si, že už vymazal
včerejšek, je stále utopií. Madam Sladká je zklamaná, předešlý
ročník
v ní
vyvolal více radosti. Přednášející Claudia
stále
víc ohromuje svým neokázalým
přístupem,
její španělský temperament doslova zpívá, člověk by chtěl
být na chvíli Španěl.
Už
chápu, proč se Španělky dožívají v Evropě nejvyššího
průměrného
věku (84 let).
A
konečně je tu Hacienda, která oba
Rostíky
pokaždé
sblížila
a rozpoutala v nich mnoho asociací.
Chvíle
napětí... Ve vůni toho moc neprozrazuje... V chuti nezklame,
připadá mi jako vždy pěkně vychytaná. A přesto se mi důrazné
třísloviny
zabydlí na špičce jazyka. Madam Sladké
se
to očividně
nelíbí.
Čím dál rozvernější Claudie
na nás
přenáší
svou španělskou energii a náš spolek tone v hlučné
vřavě.
Dávám se s Claudií
do
řeči
a bůhví
proč se bavíme o britském
spisovateli Roaldu Dahlovi, kterého
má velmi ráda. Zmiňuje jeho povídku Testing, což by se dalo
přeložit jako ochutnávka, ale netuším, že by něco takového
napsal.
Další
Hacienda je o rok starší – r. 2011. Tentokrát už slibuje ve
vůni. Je koncentrovaná jak v kyselinách, tak v tříslovinách
–
opět
přitažlivě
brousí
špičku jazyka. Je více
tělnatá.
Teda to je řev. Koukám na přítele Dana, ten jen bezradně krčí
rameny. Snažím se mu naznačit, že
to má
dneska asi tak být, ale už mi nalévají
další
vzorek.
Jdeme
do Reservy. Dan pozoruje naše „spolčení hlaholců“ a pak
s úsměvem pohrozí: „Už
nás čeká jenom patnáct vzorků.“
Hlahol
se rozvine do ještě větší síly. Sudy jsou cítit v celé
své
kráse
a taniny se opět zachycují na řečovém
ústrojí. Rosťa s jizvou na čele si libuje, jak třísloviny
těší jeho slinivku – kvůli jejímu zbědovanému
stavu má alkohol zakázaný. Madam Sladká se ho užasle ptá: „Jak
to děláte, že nezkolabujete, když nesmíte pít?“
Odzbrojí
ji slovy: „Je
to láskou.“
Madam
Sladká uznale kývá, v duchu si představuje, jaká milovaná
osoba ho asi obklopuje a zkoumavě se zadívá na svého
přítele.
Rosťa
to cítí,
a tak upřesňuje: „Je
to láskou k vínu.“
Programátor
Jiřík
konečně
zahnal
včerejší
tah, významně si sklenku prohlíží – zřejmě už dnešní víno
začíná registrovat.
V devátém
vzorku je Reserva Selección
de Familia z roku
2009 – 12 měsíců v sudech, 3 roky v lahvích. Má
ohromující vůni.
Rosťa
s jizvou na čele se přikloní k programátoru Jiříkovi:
„To
je vyváženost. Už tě nic neruší, už můžeš jen snít.“
Jiřík
mu nalévá
ze své
sklenky
a podotkne: „Já
s tím bolehlavem už tolik snít nechci.“
Claudia
si náš spolek potěšeně prohlíží a prohlásí: „Easy
to drink.“
V předposlední
sklence tkví Gran Reserva z roku 2008. Oba Rosťové
si
vysvětlují, jak to s Gran Reservou vlastně je. Vína s tímhle
označením se vyrábí z nejlepších hroznů u mimořádně dobrých
ročníku, což stejně jako v případě Reservy nebývá každý
rok. Rosťa s jizvou na čele hladí svou slinivku a blaženě
pronáší:
„No
jo, voní
to, chutná to,
už
k tomu chybí jen čokoláda.“
Jiřík
mu pohotově dolévá.
Já se
do vína
oddaně pokládám...
Poslední
je Goya. Nechutnáme ho poprvé.
Je to dnes první víno, které
je
tkané
i
živočišností.
Programátor Jiřík se zamyslí a konečně z něho vypadne
nějaké
přirovnání:
„Malířovy
nohy.“
Předešlá
vína si byla něčím podobná, ale tohle je opravdu jinde.
„Salvatore,
je znát, jak jsi měl
rád
ženské,
sex, život...
Všechno tam je.“
Tak
to je poslední čmáranice, kterou po sobě přečtu. Madam Sladká
stále vzpomíná na
Crianzu z roku
2013. Claudia si tenhle večer prostě užívá a jak nám
vysvětluje: “Ať
je krize nebo ne, stále můžeš víno
pít.“
Energie
se projevuje jak v radosti, tak v nemoci, třeba v kvantové
mechanice
si dělá, co chce. Naše
myšlenky
nás mohou léčit či ničit, mohou léčit a ničit naše okolí,
což
v sobě
koncentruje obor, který se nazývá psychosomatika. Tou se
neokázalým způsobem zabývá lékař
a „zaříkávač nemocí“ Jan Hnízdil, který, ač sám byl
členem českého
klubu skeptiků Sysifos,
obdržel
od něj z rukou Jiřího Grygara Zlatý bludný balvan. Právě
za diskretizaci psychosomatické
medicíny
v očích
laické
i
odborné
veřejnosti.
Nevím, jak ho to zdiskreditovalo, když má na rok dopředu
nahlášené
pacienty
a Zlatý bludný balvan mu přinesl nečekané
štěstí. Sám
o sobě
tvrdí, že není úplně normální, protože psychopati, kteří se
dnes nevídaně množí, si jsou jistí, že
normální
jsou. Jeho přikázání zní: „Miluj
bližního svého.
A kdo je nám nejbližší?
No sám
jsem si nejbližší.“
Mně
tato
vína
byla velice blízká. Jenom mám z té
vší
energie
v sobě
takový zmatek, že místo mozku budu mít v hlavě asi bludný
balvan. Ale to je paní Energii úplně fuk, hlavně že...
Váš Vínomil Dorazil
Váš Vínomil Dorazil
Seznam degustovaných vín:
1)
Edulis blanco 2015
2) Edulis semicrianza 2014
3) Edulis semicrianza 2013
4) Edulis crianza 2013
5) Edulis crianza 2012
6) Hacienda Valvares crianza 2012
7) Hacienda Valvares crianza 2011
8) Edulis reserva 2011
9) Lealtanza RESERVA SELECCIÓN DE FAMILIA 2009
11) Edulis grandreserva 2008
2) Edulis semicrianza 2014
3) Edulis semicrianza 2013
4) Edulis crianza 2013
5) Edulis crianza 2012
6) Hacienda Valvares crianza 2012
7) Hacienda Valvares crianza 2011
8) Edulis reserva 2011
9) Lealtanza RESERVA SELECCIÓN DE FAMILIA 2009
11) Edulis grandreserva 2008
12)
Le Altanza Arte-Goya Reserva 2008
Komentáře
Okomentovat