PŘESAH...
Ochutnávka ze dne 8.11.2016 – Průzkum
vinařství Neymayer.
„Kam má práce směřuje, jaký má
přesah?“ rekapituloval náš přítel Dan při poslední
ochutnávce. Otázka se může jevit jako banální, ale bez ní by
se žádná lidská činnost nikam neposouvala a nekultivovala. Dan
zjišťuje, že lokality, které s ním ochutnáváme, mají
společného jmenovatele – řeky. Rýn, Rhona, Loira, Ebro...
Danova otázka je tak zásadní, že nemine ani mne. Kam má práce
směřuje? Psaní mě dost trápí a vnáší do mě pocity viny --
stále nevím, zda má nějaký smysl, natož aby mělo přesah. A
vlastně se mu neustále vyhýbám: raději bych zryl zahradu nebo
vyčistil chlév, než bych si sedl za psací stůl. Prostě to dělat
musím, nic jiného asi líp neumím. A kam třeba směřuje naše
republika? Právě tam, kde se v naší činnosti objevuje
nějaký přesah. Když se neobjevuje, máme ve společném
jmenovateli korupci, chaos a časté bezpráví. A kam směřuje naše
planeta lidí? Asi tam, co nám příroda dovolí. Zkoušíme z ní
vysávat, co se dá -- jsme nejúspěšnější a nejpřizpůsobivější
savec, jaký tady kdy byl, nejrychleji se množíme a planetu bereme
jako své hřiště, na kterém určujeme pravidla hry, aniž by nám
to příslušelo. Ale tak se dočasní vítězové vždy chovají...
Jaký to má přesah? Možná v globálním oteplování -- máme teď
v globálu nejteplejší rok od té doby, kdy se začal měřit.
Možná v průmyslovém smogu, kterému teď konkuruje i smog
světelný – vidíme méně na hvězdy nebo oni na nás; určitě v
nemalé ploše úrodné půdy, kterou jsme možná nenávratně
zničili; bezpochyby ve vykácených pralesech, s čímž souvisí
denní vymírání některých živočišných druhů, z nichž
jsme vzešli i my; nade vší pochybnosti v těžbě ropy, která nám
umožňuje se přemísťovat kamkoli chceme – po souši, po vzduchu
a po moři. Na ropě jsme závislí víc, než tušíme. Například
v nanotechnologii, která má rozsáhlý rejstřík uplatnění
v desítkách oborů. Pokoušíme se z ropy vyrobit co
nejpevnější tenká vlákna, ale na pavouka stále nemáme, a on
přitom k tomu potřebuje jenom mouchu, vodu a vzduch. A společný
jmenovatel? Bůh ví...
Přejdeme tedy na boží mok do Alsaska,
jehož komplikovaná historie se promítá i do vína. Tentokrát
jsme zavítali do rodinného vinařství Domaine Neumeyer v obci
Molsheim. Je tu už čtvrtá generace rodu, který se stará o 16
hektarové vinice založené roku 1920. Dnes se o vše stará
vinař a enolog Jérôme Neumeyer, který otěže přebral od rodičů
Gerárda a jeho ženy Gabrielle. Pěstují tu typické alsaské
odrůdy – Sylvaner, Riesling, Pinot gris, Pinot Blanc,
Gewurztraminer, Muscat také i Pinot Noir. Mají to štěstí, že
obhospodařují i 3,5ha vinic Grand Cru na viniční trati
Bruderthal. Náš číšník Jiří si s majitelem vinohrad
projel. Jérôme se mu jevil jako smutný třicetiletý chlapík,
který toho moc nenamluví, ale časem prý pookřál a dokonce nás
pozdravuje. Pokouší se i o nesířené víno (u nás jej vyrábí
třeba Autentisté), ale to my neochutnáme, protože by převoz
prostě nepřežilo.
Začínáme Crémantem, což je suchý
sekt, ve kterém se hodně projevují kyselinky (6,1g na litr),
27-leté keře „nasávají“ sílu ze slíny a vápence, a to
z výšky 210 metrů. Na lahvi je logo AL (Kačenko,
mrkněte, jestli to AL je správně),
což je něco jako bio víno. Měli jsme k tomu krásnou
akustickou vložku – Jiří nám nahrál, jak to ve sklepě u
Jérôma bublá. „Perkuse“ přírody je podmanivá až mystická.
Je nám až líto, když zvuk vypne.
V druhém vzorku je Silván, který
rodina před sběrem probírá z keřů starých minimálně 40
let. A když sklízí, tak začnou brzy ráno a do večera jsou
hotoví. K hroznům jsou opravdu šetrní, dávají důraz na
manipulaci s nimi, jejich transport není delší než 6 kilometrů a
lisují pouze gravitací. Jedna třetina hroznů jde do sudů, zbytek
čeká na svůj osud v nerezových tancích. Tělnatý Silván
na mě působí klidně a uměřeně, stejně jako zprvu působil
Jérôme na číšníka Jiřího. Je cítit závoj oxidace, kyseliny
jsou zásluhou dřeva „srovnané do latě“.
Pinot Blanc de Tulipe. Svůj název dostal
od divokých tulipánů zdobící okolní porost. Mok je znatelně
sladší, takže je pro mě i vlídnější. Dozvídám se, že
v alsaském městečku Molsheimu je francouzská automobilová
firma Bugatti (založil ji v r. 1909
italský
automobilový konstruktér Ettore
Bugatti). Firma je
od roku 1998 ve vlastnictví koncernu Volkswagen
stejně jako naše Škodovka. A když se tu náš přítel Dan
ubytoval -- pochopitelně v hotelu Bugatti -- dostal pokoj ve
stylu Bugatti, tentokrát ve verzi Veyron. Tohle víno se může za
dva roky krásně vyladit, má takový klidný potenciál. Rozpoutáme
debatu o korkové zátce, kterou byla lahev odšpuntovaná před pár
hodinami. Je to korek Diam. Zátka je vyrobená z vybraného
korkového mikrogranulátu, za nízké teploty a vysokého tlaku je z
korku odstraněno na 170 škodlivých sloučenin, z nichž 14 má
přímý vliv na chuť vína a způsobuje vady v jeho chuti. Jednou z
nich je známý trichloranisol (TCA), který způsobuje zápach vína
po korku.
A máme tu Pinot Gris 2015 ze 17 let
starých vinic. Překvapuje mě, že na jazyku vítám vína stále
laskavá a neagresivní. Možná mě u něj konejší vyšší
alkohol (13,5%). Pít alsaská vína nelze bez zamyšlení nad
historií kraje. Alsasko střídavě patřilo Německu a Francii,
podle toho, kdo zrovna vyhrál tu či onu válku, a jak říká
jejich klasik „ žádnou válku
jsme nepropásli.“ Region i
jeho vína působí poněkud germánsky, přičemž nelze opomenout
jeho francouzské prvky. Není divu, že donedávna trpěl krizí
identity. A přesto jejich lidová moudrost říká:
Lach, ess un drenk met uns, dass esch elsassische leveskunscht...
(Směj se, jez a pij s námi, to je žití po alsasku...)
V páté sklence je stejná odrůda,
ale o rok mladší. Je to znát. Hlavní fermentace proběhla v sudu
a poskytla kyselince lehké vystoupení z řady, zároveň dodala
závan medovosti, což značí příchod jiné cukernatosti. V tomhle
ročníku je ještě patrný vliv pana otce Gerarda: vnímáme
respektování přírody, ale zároveň cítíme nový rukopis, víno
zachycuje přechod generace Neumeyrů. Hezké zamyšlení na dějinami
jednoho rodu zračícího se ve víně.
Dočkáváme se Ryzinku a s ním i
kyselosti v plné kráse (9,7 g na litr – což je až
neuvěřitelné), ovšem nabouchané je i ve zbytkovém cukru (9,6 g
na litr). Oproti předešlým zaznamenávám sympatickou agresivitu,
což bych si ale mohl odpustit.
Sedmý vzorek je ve znamení „oddechového“
Muškátu. Co o něm psát, když jeho vůně a chuť jsou tak
specifické. Mám tendenci touto odrůdou trochu pohrdat – jsme tu
Danem nemilosrdně vychováváni k rýnskému Ryzlinku – ale
proč nepřiznat, že mi teď o „přestávce“ lahodí.
Čeká nás Pinot Gris Grand Cru Bruderthal
v ročníku 2013, který se pěstuje na již zmíněné 3,5
hektarové ploše. Zajímavé je, že 40-leté kořeny mohou nasávat
živiny jen do půlmetrové hloubky -- pod ní je už jen skalnaté
podloží. Možná to ovlivňuje jeho výnosnost -- 45 až 50 litrů
na hektar. Dívám se na tmavší barvu a hutnější viskozitu –
možná ji má na svědomí delší macerace. Posouvá se nejen
výkonností, ale i cenou. Takovým vínem by se dalo i končit,
takže jsem zvědavý, jak se předvede následující o rok starší
Ryzlink.
Mám tu zapsáno „Ryzlink jako prase“.
Musel jsem jej hned zajíst. Kyselinka v něm vskutku řádila,
jak se sluší a patří. Ale něco nám vyvedlo z míry
kamaráda Ludvu?! Rozčileně vstává, bere do ruky kabát a odchází
pryč. Možná ho rozhodilo pomalé tempo rozlévání (Po ochutnávce
jsem ho zastihl za barem, kde si mohl udávat tempo sám a podle toho
se také šťastně usmíval.)
A poslední duo proběhne ve znamení
Tramínu (2015 a 2014). V chuti se mi na jazyku mihne „dřevo“,
ale k mému údivu zrálo v nerezových tancích. Chybí mi
tu programátor Jiřík, ale plně ho zastoupí Rosťa s jizvou
na čele, s jeho přirovnáním by se Jiřík jistě ztotožnil:
„Cítím tam dřevěný val, na kterém se před chvíli krájela
slanina.“ Pro mne má nedefinovatelnou vůni, ale rozhodně je
zajímavé a zábavné. O rok starší bráška také nezklame. Ale
co oněm psát, když naše první dáma vína Pavla mě troufne svou
morbidností: „Je to jako obalový materiál za první světové
války.“ Tak na to nemám.
Snad ještě malé shrnutí alsaských vín.
Germánské názvy vinic jsou pro obyčejného Francouze těžko
vyslovitelné -- Gewurztraminer, Zotzenberg, Schneckenberg,
Bergweingarten... Z těchto důvodů se alsaská vína v gastronomii
netěšila nikdy velké popularitě, a proto se na trhu občas našly,
a stále najdou, skutečné skvosty za slušný peníz.
Zmínil jsem, jak jsme „na pavouky
krátký“, což bylo spojené s úvahou, že člověk není
tak dokonalý, jak si sám o sobě myslí, ale... Při psaní téhle
ochutnávky stihnu ještě sledovat Fed Cup (už po páté jsme za
sebou vyhráli, což se žádnému ženskému týmu nikdy nepovedlo),
čtu si v internetu a ten mě „dorazí“ neskutečnou informací.
V Číně se narodila dvojčata – holčičky. Jedna byla úplně
zdravá, druhá přišla na svět s mozkem mimo hlavu (taky si
tak občas připadáte?). Doktoři jí nedávali šanci život, ale
zkusili to. V lebce se jim podařilo podchytit deset procent
mozku, a dívenka se zatím dožila čtyř měsíců, začala sama
dýchat a pít, směje se a miluje hudbu. Důkaz o tom, jak příroda
a člověk svedou dohromady zázrak. Zřejmě to má nějaký důvod.
Třeba ještě nejsme evolučně tak ztracení...
Váš Vínomil Dorazil
Seznam vín:
1)
Crémant d'Alsace Chardonnay
2) Sylvaner Vieilles Vignes 2014
3) Pinot Blanc la Tulipe 2015
4) Pinot Gris le Berger 2015
5) Pinot Gris le Berger 2014
6) Riesling les Hospices 2015
7) Muscat 2015
8) Pinot gris Grand Cru Bruderthal 2013
9) Riesling Grand Cru Bruderthal 2014
10) Gewurztraminer les deux 2015
11) Gewurztraminer les deux 2014
2) Sylvaner Vieilles Vignes 2014
3) Pinot Blanc la Tulipe 2015
4) Pinot Gris le Berger 2015
5) Pinot Gris le Berger 2014
6) Riesling les Hospices 2015
7) Muscat 2015
8) Pinot gris Grand Cru Bruderthal 2013
9) Riesling Grand Cru Bruderthal 2014
10) Gewurztraminer les deux 2015
11) Gewurztraminer les deux 2014
Komentáře
Okomentovat