„KDYBY“ VE VÍNĚ
Ochutnávka
z Jižní Rhony -- Domaine Réméjeanne a Arnesque -- ze dne 8.5.2017
Co kdyby… S touhle otázkou se setkal každý z nás. V určité chvíli
jsme přesvědčeni, že se všechno mohlo odehrát jinak, kdyby… A přitom to vlastně
postrádá logiku i smysl. I když někteří historici či novináři na tom mají postavenou
živnost. Řeší něco, co se s jistých důvodů nestalo, ale mohlo se stát,
kdyby… Co kdybychom žili jen s otázkou: „Co kdyby?“ Nežili bychom. Tohle
podvědomě vědí buddhisté nebo chudí afričtí domorodci – užívají si přítomného okamžiku,
protože právě v něm pulsuje opravdový život. Ne v minulosti, ne
v budoucnosti, ne v kdyby… Je to jako chytat ryby. Kdybych je chytal
včera nebo zítra, neznám výsledek, když je budu chytat teď, mám naději, že mi
zaberou a můj osud se naplní.
Zachoval jsem se jako neandrtálec. Při krásné procházce v parku Břevnovského
kláštera jsem si nevšímal, jak se daří zdejším vinicím, ale zašel jsem do
klášterního šenku a ochutnal benediktinskou tmavou jedenáctku. Dal jsem si
vlastně dvě. Zdála se mi tak výjimečná, že jsem ji musel na Letné v Lokále
porovnat s jedním plzeňským „mlíkem“ (skutečně ho tam mají v nabídce).
Zakecal jsem se tam s klukem, který chce prodávat pivo v Kambodži a
tak jsem vypil další dva půllitry. Vedro mohlo být mou omluvou, ale protože
jsem pak šel na tuto ochutnávku, zachoval jsem se jako neandrtálec či barbar.
Co by se stalo, kdybych si ta piva nedal? Byl bych střízlivější? To nevím,
protože moje konzumace vína mohla být o to větší. Chutnalo by mi jinak? Každý
den mi stejné víno chutná nepatrně jinak, i kdybych splnil všechna kdyby. Jisté
je, že jsem seděl v zahradní klášterní restauraci a kochal se pohledem na
barokní baziliku zasvěcenou Marii Antiochijské z dílny Kryštofa Dietzenhofera.
Miluju české baroko. Dřív se prý občas promítalo do mých textů, ale ujišťuji
vás, že i ten kostel Svatého Mikuláše na Malostranském náměstí (Kryštof jej
zřejmě navrhoval společně se svým strýcem Ignácem Dietzenhoferem), kolem
kterého často chodím, když jdu mezi vás nebo na pivo k Hrochovi, vidím
pokaždé jinak. Viděl bych jej stejně, kdyby… A jak víme, „kdyby“ fakticky
neexistuje. Dnes nás čekají vína z Jižní Rhôny. Pijeme je tu často.
Někomu by to mohlo lézt krkem -- vysoká návštěvnost to dnes však spolehlivě
vyvrací – ale já vím, že nikdy nebudu popíjet s programátorem Jiříkem
totéž víno, protože pokaždé budu v jiné kondici a jinak naladěn a pokaždé
budu Jiříka chápat a vidět trochu jinak.
Začínáme mladým a
svěžím bílým. Nasaju květnatou vůni a mok nechávám vklouznout do hltanu. Mé
pohárky, stále omámené pivem, jsou spolehlivě přesvědčené, že je to dobrý
začátek. Programátor Jiřík nechává nos delší dobu u okraje sklenky a nakonec
pronese: „Mně to tak hezky voní, že se mě toho nechce napít.“ Cítím broskve,
které se teprve v tyto dny dostávají na pult supermarketů. Mezitím mi
Jiřík nabízí škvarkové placičky, které pekl jeho strýc. Přijdou mi vhod –
definitivě z mých úst zahání chuť piva. Kdybych si je nedal…
Dnešek bude ve znamení
dvou vinařství. Začínáme Domaine Arnesque, malým rodinným podnikem v Jonquieres,
kde dělají jen dvě bílá a dvě červená vína. Opět svěží vůně, ale v chuti mně
odrůda Roussané (70%) překouzlí hned jinam. Ucítím výraznější (ne výraznou)
kyselinu než u předešlého. Vzorek je též sušší a těžší a vybízí mě k opětovnému
napití. Nacházím i stopy animality a náznaky petroleje. Nejsou v něm údajně
žádné umělé kvasinky, přírodních má dost v tancích nebo na stěnách sklepů.
Ivan Tomek nám ukazuje fotografii, na které jsou travnaté vinice, a do úst se
mi hned vloudí chuť bylinek. Kdybych tu fotku neviděl…
Růžové. Letos jej piju
poprvé, i když letošní vedra mi k tomu dávala příležitost poměrně často. Jsme
v klasifikaci AOC, která se ve Francii týká jedné třetiny vín. Překvapí
mě, že „žabáci“ popíjejí převážně stolní víno. Mok zrál jeden rok
v betonových tancích. Jiřík: „Plnější ve vůni než v chuti.“ I mně se
za začátku jeví poněkud prázdnější, ale po chvíli už ne. Rosťa s jizvou na
čele: „Na celý večer a nezprotiví se. Akorát by mě zajímalo, jestli ten beton
mu dává nějakou specifickou chuť.“ Ivan Tomek tvrdí, že ne, ale já si tím
nejsem tak jistý. Kdyby bylo možné nějaké srovnání…
Plan de Dieu r. 2010 –
ve čtvrtém vzorku se skrývá tedy Boží planina, která podle záznamů své první
vinice nasytila někdy v 15. století. V těch záznamech, ze kterých
historici vína čerpají, se hlavně řešilo, jak zabránit vlkům, aby nežrali
sedlákům ovce. Pijeme úrodu ze starých vinic a polovina zrála v 600
litrových sudech. V tomto ročníku je víno už plně zralé. Někdo tam cítí
rybíz a mořskou sůl. Ivan Tomek mluví o lékořici, pepři a třešních (65%
Grenache, 20% Syrah, 10% Mourvédre a 5% Carignan). Na talířku máme nějakou
marmeládu a tak zakouším spojení „Božího plánu“ a sladké pochutiny. Velmi si to
rozumělo. Kdyby tenkrát nebyli vlci tak hladoví, tak…
A máme tu novinku –
utajený vzorek. Víme, že je to víno mladé. Jiřík: „Na mladé překvapuje
kurníčkem.“ Roční víno je opravdu znamenité a jeho nenápadná nabušenost mě
nabádá, abych si na něj vzpomněl za dva roky. Jiřík na to: „Třeba za dva roky
spadne opona a bude tam zvadlý křeček.“ Jde o malé ženské vinařství Montvack.
Ivan ho s manželkou objevili při hledání kostelů z 19. století.
Zajímám se, kolik takových románských skvostů našli. Ivan: „Čtyři.“ Závidím
jim, protože tak staré kostely jsem ještě nenašel a románských sloh mám pro
jeho mystickou přímočarost moc rád. Vybavilo se mi, jakou radost jsem měl, když
jsem takový kostel náhodou objevil nedaleko Benešova (11. stol.) a jak jsem byl
před týdnem nešťastný, že jsem si nemohl vzpomenout, jak se ta vesnice
jmenovala. Možná jej už nikdy nenajdu, ale kdyby ano, tak…
V šestém vzorku
nás vítá druhé vinařství v atypické oblasti západního břehu Rhôny. Domaine
Rémejeanne je výjimečné tím, že se nalézá na západním břehu
Rhôny u města Bagnols sur Cèzev oblasti jménem Gard. O vinařství se
stará nám již známá rodina Kleinových, vlastnící 38 hektarů vinic, dva hektary
olivovníků a půl hektaru fíkovníků. Kromě vína je prý zaměstnává neustálý boj s
divokými prasaty. Chutná mi, ale nepochopil jsem, proč po ročníku 2014
následoval ročník 2015. Ivan mi správně odpověděl: „Proto.“ Ale bylo to
pochopitelné, protože mladší ročník byl nejen výraznější, ale měl i víc
alkoholu (14,5%).
V osmé sklence se
na mě těší Les Chèvrefeuilles 2014, tedy Kozí pysk. Předchází mu úctyhodná péče
k hroznům samotným. Ruční sběr je tu samozřejmostí, ale za zmínku stojí,
že hrozny se pak na jezdícím pásu poválejí, aby popraskaly, čímž se uspíší
jejich kvašení. Převládá tu Syrah (70%), Grenache (10%) a 5% Carignanu tu
projde karbonickou macerací.
V devátém vzorku se potkávám s Les Arbousiers 2013. Zmiňován byl vřesovitý stromek Planika
obecná, která se také nazývá „jahodový strom“. Zřejmě tam roste podél viniční
tratě. Jiřík ve víně cítí kouř a barbecue a pak s Rosťou cosi u sklenky
probírají a ťukají si přitom na hlavu. Tématem je víno a mozek. Jistý neurovědec,
dr. Gordon Shepard z Yale University napsal, že neexistuje žádná jiná lidská
činnost, která by byla prospěšnější pro šedou kůru mozkovou, než je pití vína. Člověk
jej povaluje po jazyce, chuťové receptory se snaží analyzovat, s jakou látkou
právě přišly do styku a do procesu rozboru se musí zapojit obrovské množství
mozkové hmoty. Totéž při čichání vína. Prostě žádná činnost nedokáže naše
mozkové buňky aktivovat jako ta, kterou provádíme na našich ochutnávkách. Kdyby
člověk ochutnával několik hodin denně, aniž by mok polykal, tak…
V desátém vzorku
Les Genevries 2013 se loučíme s vinařství Rémejeane. Je v něm 90%
Grenache, ale zajímavé je, že Grenache v něm příliš necítím. Kdybych svůj
mozek příliš nevyčerpal při předešlém vzorku…
A nakonec pohlazení --
Châteauneuf du Pape 2011 opět z domaine Arnesque.
Přivoním, ochutnám a v mozku mi „kvetou“ různá přirovnání, je v něm
najednou zahrada myšlenek. Mohl bych povídat a povídat, jen kdybych nebyl…
Neandrtálec. Existuje
několik teorií, jak jeden z našich předchůdců vyhynul. Jedna z nich je
zajímavá. Neandrtálci měli vysoko postavený hrtan jako dnešní primáti, takže
rozsah vydávaných zvuků měli značně omezený. Neuměli třeba vyslovit samohlásky.
Plně artikulovaná řeč nás odlišuje od všech zvířat, i od neandrtálců. Ale ti
asi příliš řečí nepotřebovali, aby nějakou homo sapientku obšťastnili,
z čehož nás naše geny usvědčují. Umění řeči je něco jako druhá genetika.
Dává vám lepší strategii při lovu, poskytuje výměnu informací -- kdy a kde
budou zvířata migrovat, nabízí větší možnosti předávání zkušenosti potomkům…
Slova umožňují předvídání, odvozování budoucnosti, sdílení různých chutí při
různých ochutnávkách, při kterých je možné doporučit blahodárné pochutiny a tím
i zvýšit mozkovou kapacitu. Kdyby neandrtálci mohli víc mluvit, tak… Možná by
to bylo lepší, než kdyby…
Váš Vínomil Dorazil
SEZNAM DEGUSTOVANÝCH VZORKŮ:
Domaine Fontavin
1. Côte du Rhône blanc 2016
Domaine Arnesque
2. Côte du Rhône blanc 2014
3. Côte du Rhône rouge 2013
4. Plan de Dieu 2010
5. Côte du Rhône rouge - utajený vzorek z vinařství xxx
Domaine Rémejeanne
6. Air de Rémejeanne 2014
7.Air de Rémejeanne 2015
8. Les Chèvrefeuilles 2014
9. Les Arbousiers 2013
10. Les Genevriers 2013
Domaine Arnesque
11. Châteauneuf du Pape 2011
Domaine Fontavin
1. Côte du Rhône blanc 2016
Domaine Arnesque
2. Côte du Rhône blanc 2014
3. Côte du Rhône rouge 2013
4. Plan de Dieu 2010
5. Côte du Rhône rouge - utajený vzorek z vinařství xxx
Domaine Rémejeanne
6. Air de Rémejeanne 2014
7.Air de Rémejeanne 2015
8. Les Chèvrefeuilles 2014
9. Les Arbousiers 2013
10. Les Genevriers 2013
Domaine Arnesque
11. Châteauneuf du Pape 2011
zkouška
OdpovědětVymazat