KVĚTY SAKUR VE VÍNĚ
Ochutnávka vín z Burgundska
a ze Severní Rhôny ze dne 30.3.2017
Hanami… V Japonštině to znamená oslava květů sakur. Pro
Japonce jsou neodolatelným magnetem, který na čas zažene temnou stránku jejich
duše. Včera jsem běžel Stromovkou a v půli trasy jsem na světle růžové
květy narazil. Působily na mě jako dopink. Hned byl můj svět omámen nadějí jara
a v mžiku byly moje nohy bujnější.
Vnímat buket burgundských vín, je pro české milovníky
vína podobný svátek jako pro Japonce vábení sakury. Svou roli hraje nejen
nepříznivá cena, ale trefit se do dobré kondice burgundského, je trochu malá
loterie – u každého ročníku je čas příhodný k pití různý, ale jako magnet
v nás cosi ponouká: „Ochutnej to! Zkus to!“ Jako když samci čekají na čas,
kdy je samička ochotná sdílet radost vedoucí k početí. Je až udivující,
jak se v čase páření třeba šelmy spolu mazlí a jak svět vnímají načas jen
skrze sebe, protože jinak spolu mají většinou nepřátelský vztah. Někteří samci
si „přátelství“ mohou užít jeden den, jiní i několik týdnů. Často až do totální
vyčerpanosti. Někdy to vede i k jejich smrti. Tím dostává evoluce až
filosofický rozměr – pokud má přijít něco nového, musí přijít i smrt. Jednou a
dost! Jsme z živočišné říše ti vyvolení, co si mohou užívat svých orgánů i
smyslů v takové šíři. Burgundská vína skýtají nejen velký požitek, ale i
vcítění se do našich kořenů a to z jakéhokoli úhlu si zrovna zamaneme.
Japonci touží spatřit květy sakury na nejromantičtějších místech, představuje
to pro ně něco, co přetrvalo ze starých časů. Neúprosná dennodenní honba za
úspěchem je tak na chvíli zažehnána, při Hanami se i za pomocí alkoholu vracejí
k přirozenosti svého bytí. S víny z této ojedinělé ochutnávky se
snoubí podobná zamyšlení.
K přirozenosti lidí bohužel patří i řevnivost. Ta je
mezi vinaři z Bordeaux a Burgundska pověstná. Jsou to až šílení patrioti,
kteří se nemohou přijít na jméno. Burgunďané zásadně „ždímou“ svůj mok jen
z jedné odrůdy, kdežto jejich sokové kouzlí ze dvou až tří odrůd. Pokud
ročníku podnebí nepřálo, Burgunďané svou produkci výrazně omezují,
zkoncentrují, anebo ten rok prostě vypustí. Jejich věční oponenti mají výhodu
v tom, že svůj finální produkt mohou vyladit podle potřeby s více
odrůd. Mají tak vína vychytanější, ale ne tak opravdová a zemitá jako v
Burgundsku. Vinaři z Bordeaux používají své 228 litrové sudy, kdežto ti
z Burgundska nechávají svá vína zrát v 231 litrových sudech. 3 litry
považují za zásadní rozdíl, ale ten bude zakódován spíše v odlišném zakřivení
sudů. Dnešní večer půjde o souboj kopců Corton a Hermitage a budeme se dělit o
skutečné poklady.
Začínáme vzorky z kopce Corton Charlemange z vinařství
Louis Jadot (od r. 1834). Víno se na tomto kopci pěstuje od dob Karla Velikého.
Bystrému zraku vladaře prý neuniklo, že na něm sníh taje nečekaně brzo a tak
správně usoudil, že by se na něm dařilo révě vinné. Legenda praví, že královna
po jeho boku nesnášela, když měl vousy urousané od červeného vína. Přesedlal
tedy na bílé, které si sám vypěstoval. Luis Jadot řídí v Burgundsku vinice o
270 hektarech (včetně Beaujolais Cru). Od roku 1996 vyrábí i vlastní francouzské
sudy. Dřevěný sud je v tomhle vzorku z roku 2009 nevtíravě citelný,
v chuti se s kyselinou pojí medové až karamelové tóny. Na začátek nečekaný
důvod k přemítání. Na stole je švýcarský farmářský sýr a také sýr s lanýži.
Vyzkouším k němu nepasterizovaný švýcarský sýr. Spojení je to úžasné. Málokdy
ho mohu vyzkoušet, protože podle překotných evropských směrnic musí být sýry pasterizované,
i když francouzské regiony si dokážou vydobýt kdejakou výjimku.
Další Chardonnay je z panství vinaře Bonneau du
Matray ročník 2007. Jde o 9,5 hektarů soustředěných na jedné řádce. Tady je
potřeba říct, že kopec Corton je rozdělený do 19 částí a degustátoři se
shodují, že ta jeho patří k nejlepším. Rozpoutá se debata, zda je možné,
aby každá část měla jiné podloží. Pochybuje o tom zejména velký znalec vín Jiří
Mejstřík, který se mimochodem chystá napsat historii českých vín. Donedávna
panství spravoval Jean-Charles de la Moriniere, který jej zdědil po svém otci v
roce 1994. Jean-Charles přistupoval k vínu biodynamickou cestou, používal
hnojivo podle měsíce a přidával vhodné bylinky. Druhý vzorek je o dva roky
mladší než předešlý, ale výrazné kyseliny naznačují, že oproti Jadotovi ještě nepřišel
jeho čas. Smutnou správou je, že před dvěma lety vinařství koupil americký
miliardář. Důvodem je, že Moriniere nemá pokračovatele (v tom není ve Francii
výjimkou) a tížila ho vskutku zarážející daň. V Burgundsku se platí daň za
archivaci vína. To majitele vede k tomu, že se z archívu zbavují lahví,
které mají to nejlepší před sebou. A za nevýhodné peníze. Nechce se jim totiž
platit každým rokem
archivační daň. Zůstává tu rozum stát, za to vztek vinařů jde do pekelných
výšin. Francouzi, známí to patrioti, si paradoxně vymysleli zákon, který je
nutí prodávat „národní poklad“ do cizích rukou.
Třetí vzorek je o 3 roky starší (2004), ale stále je to poněkud
mladé víno, někdo jej považuje za ještě uzavřené. Janík správně tvrdí, že
kyseliny tak trochu drhnou a Rosťa zaznamenává hořký pomeranč. Možná ho chtělo
nechat projít základním dekantérem. Zkouším jej spojit s ovčím sýrem, ale
nedává takový požitek jako s ucelenějším Jadotem. Všimnu si, že Rosťa má
poranění na nose. Došel k němu kuriózním způsobem. Spustil otevírání vrat
garáže, když ho oslovili adventisté, aby mu na jeho cestě popřáli mnoho štěstí.
Rosťa poděkoval, otočil se a vykročil vstříc své nové cestě, ale zastavily ho
pootevřené garážní dveře ve výši jeho nosu. Takže dnes tu s námi sedí
Rosťa s jizvou na čele a Rosťa s ránou na nose. Možná mu taky zůstane
jizva.
Všichni s nadějí upínáme zrak na dolévaný třetí
vzorek z roku 2001. Bude už ve vrcholné formě? Měl to tenkrát těžké,
protože rok 2000 byl skvostný a konzumenti namlsaní. V barvě jde do lehké
oranžovosti a v chuti… Konečně je připravený, díky dekantéru je jemnější a
ucelenější. Už vystupují tóny typické pro Chardonnay jako třeba angrešt. 13,5 %
alkoholu přidává ostřejší říz. Naše tváře jsou zamyšlené, němé povalování na
jazyku mluví za své. Rosťa s ránou na nose má potřebu situaci zlehčit a tak do
hrobového ticha pronese: „Já bych si z toho udělal svařák.“ Janík se
přidá: „Trochu hřebíčku a už by to bylo k pití.“ Opět jej pojíme
s oběma sýry a potěšeně přikyvujeme.
A jdeme 350 km na jih, na slavný kopec Hermitage. Vinařství
tu založil roku 1834 Paul Jabolet. Postupem času dala jeho rodina dohromady
vinice v nejprestižnějších oblastech Severní Rhôny. Tato vinice s exkluzivní
polohou produkuje vína nejvyšší kvality a patří mezi ikony Côtes-du-Rhône. Pátý
vzorek je z odrůd Marsanne a Roussanne a jmenuje se Chevalier de Sterimberg.
Bílé z Rhôny je prostě laskavější, i když je mladší, ale nelze jej
porovnávat se Chardonnay z Burgundska, je to jiná muzika. Mnohdy
líbivější.
Dostáváme se na bájný kopec s názvem La Chapelle a
čekají nás 3 Syrahy, vrcholy celé Rhôny. Ročník 2006 mi prozradí, že brutální
taniny jsou už vyladěné, zůstává mi záhadné nedefinovatelné koření, kterým mě
Syrah vždy uvede do království temných vín, kde
momentálně mohu splynout s myšlenkami rytíře Gasparda de Stérimberg. Po
svém návratu z křížových cest tu roku 1235 postavil kapličku (la Chapelle) a
začal zpytovat svědomí. Kdyby se mi tenhle syrahové koření zhmotnilo,
nasypal bych ho do pánve, kde by na něj čekala šťáva z vypuštěné duše steaku.
Rosťa v Syrahu cítí kadidlo. Rosťa s jizvou na čele přivoní, rázem je prý
v kostele, v chrámu krále Syraha, a tak nahlas podléhá své vizi: „Kněz
rozhoupává misku s doutnajícím kadidlem. Nasávám mystickou vůni a kývu k
němu, ať jde blíž. Ale on odchází. A tak to mám se vším,“ dodá a v jeho tváři
se usadí smutek à la Syrah.
Naštěstí mu Dan nalévá ročník 2001. Skvělý ročník mezi
dvěma ještě skvělejšími. Rosťa s jizvou na čele: „Přichází ke mně vůně
lesních jahod.“ Druhý Rosťa horlivě přikyvuje. Jiří Mejstřík, který je tu sám:
„Krásné věci potřebuji sdílet.“ Řekl bych, že je na vrcholu. Mám na mysli
Jiřího, ale tento Syrah taky. Pro zajímavost -- La Chapelle 1961 byl zařazen
mezi 20 nejlepších vín 20. století.
Nakonec se setkáme s 20 let starým Syrahem. Rok 1997
byl problémový, ale nejkvalitnější vinaři se poznají právě v těchto ročnících.
Vůně lehce animální, v barvě je cihlovější, lesní jahody jsou výraznější,
až kompotové. Po chvíli poznávám, že má po svém vrcholu. Je unavenější, ale
stále boží. Rosťa ukazuje, jak mu „vypadává“ barva. Druhý Rosťa to nechápe, ale
je potěšen, když mu jmenovec dolévá sklenku ze svého. „Pro mne je nesmrtelné,“
řekne pateticky. Stromy Sakury jsou též svým způsobem nesmrtelné. Zatímco po
havárii jaderné elektrárny Fukušiny se všechna úroda poblíž musela spálit,
sakury uprostřed trosek rozkvétají.
První zmínka o Hanami pochází z románu Příběh prince
Gendžiho od básnířky Murasaki Šikibu, jež bývala kolem roku 1000 dvorní dámou
na císařském dvoře. „Nakreslil jsem jaro,“ pronesl princ Gendži pevným hlasem
právě o sakuře. Stala se tak živoucím symbolem krásy, života a smrti. Dnes se
mi stala také symbolem pro den Syrahu. Vím, žádný takový není. Třeba ho za vás
vymyslí…
Váš Vínomil Dorazil.
Seznam vín z obou kopců:
1)
Corton-Charlemagne GC Louis Jadot 2009 Francie Bourgogne
2) Corton-Charlemagne GC Bonneau du Martray 2007 Francie Bourgogne
3) Corton-Charlemagne GC Bonneau du Martray 2004 Francie Bourgogne
4) Corton-Charlemagne GC Bonneau du Martray 2001 Francie Bourgogne
5) Chevalier de Sterimberg blanc Paul Jaboulet Aine 2013 Francie Hermitage,Rhone
6) La Chapelle Paul Jaboulet Aine 2006 Francie Hermitage,Rhone
7) La Chapelle Paul Jaboulet Aine 2001 Francie Hermitage,Rhone
8) La Chapelle Paul Jaboulet Aine 1997 Francie Hermitage,Rhone
2) Corton-Charlemagne GC Bonneau du Martray 2007 Francie Bourgogne
3) Corton-Charlemagne GC Bonneau du Martray 2004 Francie Bourgogne
4) Corton-Charlemagne GC Bonneau du Martray 2001 Francie Bourgogne
5) Chevalier de Sterimberg blanc Paul Jaboulet Aine 2013 Francie Hermitage,Rhone
6) La Chapelle Paul Jaboulet Aine 2006 Francie Hermitage,Rhone
7) La Chapelle Paul Jaboulet Aine 2001 Francie Hermitage,Rhone
8) La Chapelle Paul Jaboulet Aine 1997 Francie Hermitage,Rhone
Komentáře
Okomentovat