Víno vstřícné k věčnosti
Ochutnávka skvostných Bordeaux ze dne 21.9.2017

Bordeaux… Dnes zemřela jedna mně zvlášť blízká bytost – éterická herečka Květa Fialová. Paní Květa byla vskutku zářným příkladem ženy, která zrála jako víno, troufám si říct jako stovkami let prověřené Bordeuax.
Nejslavnější vinařská oblast na světě se nachází na jihozápadě Francie. Ročně vyrobí 5,5 mil. hektolitrů vína, ale jen 3% patří do vinařského Olympu. Révu vinnou sem přinesli už Římané, ale za počátek rozmachu vinařství můžeme považovat rok 1152, kdy se Eleonora Akvitánská provdala za budoucího anglického krále Jindřicha Plantageneta. Syn Jindřicha a Eleanory Richard, zvaný Lví srdce, povýšil zdejší červené víno, jež Angličané nazývali klaret, na svůj každodenní nápoj. Přelom nastal v r. 1855, kdy při mezinárodní výstavě vín vznikla klasifikace, která Medoc rozdělila do pěti tříd (cru). Dnes je víno z Bordeaux především nositelem byznysu -- kvalitu a přiměřenou cena vína naleznete pouze u vín od druhé třídy níže. Ale pokud můžete být vůči svým požitkům velkorysí, zažijete s víny Grand cru Classé skvostný zážitek. Náš přítel Dan nám přichystal vína z nejslavnější oblasti – Medocu. 
Začínáme: Grand Cru Classé Château Lascombes 2006.
Vůně koliduje s chutí. Doslova mě pohladí jeho sametovost. Víno zrálo ve starých a nových sudech – než dospěl enolog ke kýženému charakteru, musel jejich poměr doslova vymazlit. Je deset let staré a dalších deset let má před sebou. Ale už teď víc než potěší.
Grand Cru Classé Château Palmer 2001.  Padesáti hektarové vinařství koupil v r. 1814 britský kapitán Palmer. Úrody se však nedočkal, protože byl záhy pozván na ochutnávku do vesmíru nad námi. V duchu si s ním připíjím. Svou vůni mě tak neudeří jako předešlé, v chuti není zdaleka tak sametové, ale má hloubku. Rád bych se do ní ponořil znovu za pár let. Nejsem asi sám, každý z hostů se noří do svých „skořicových“ asociací, což zaznamenává i hrábě Tadeáš: „Je tady neobvyklé ticho.“
Pavillon Rouge Château Margaux 2004. Nejslavnější ze všech apelací v Bordeuax je pojmenovaná po zámku a ne naopak. Jeho historie sahá až do 12. Století. Přecházelo z jedněch šlechtických rukou do druhých. Na samém počátku 18. století získal zdejší pozemky markýz de la Colonilla. V roce 1810 přestavěl nevelkou usedlost na zámek hodný zdejšího vína. Thomas Jefferson, pozdější prezident USA, jej umístil ve svém seznamu francouzských vín na první místo. V 60. a 70. letech minulého století se Château Margaux dostalo na úplné dno. O znovuzrození se roku 1977 postaral Řek André Mentzelopoulos, který vinici koupil za 72 milionů franků a stejnou sumu vynaložil na její renovaci. Klenot v koruně Medoku provozuje nyní jeho dcera, která se spojila s rodinou Agnelli, spolumajiteli Fiatu. Mám před tímto vínem takový respekt, že se bojím, zda mě chuťové pohárky nezesměšní. Ve vůni je tajemně slibné. Přestože pijeme víno druhé třídy (5.300,- Kč!) skýtá mi skoro posvátné pocity. Jeho hodnocení je ale hodně individuální záležitost.
Grand Cru Classé Château Beychevelle 2006 z vinařství Saint Julien.. V roce 1587 jej sňatkem získal vévoda z Epernonu, velkoadmirál francouzského námořnictva. Údajně byl tak mocný, že projíždějící lodě musely na jeho počest stahovat plachtu a jméno Beychevelle tak možná vzniklo ze starofrancouzského výrazu „Baisse-Voile“, jenž je pokynem ke stažení plachet. Ve své době bylo zámecké sídlo Beychevelle nazýváno „Versailles Médocu“. Ve vůni i v chuti zaznamenávám příjemný závan „slepičího dvorečku“ a přímočarou tříslovinu, takže mě odměňuje nejmenším spektrem chutí. Je to svým způsobem sexy víno, hezky se pije.
Grand Cru Classé Chateau Ducru-Beaucailloux 1986. Stále jsme v Saint Julien, ale na panství rodiny Borie, která dokázala udržet své majetky do dnešního dne. O tomto vzorku se říká, že je v neexistující třídě 1,5. V barvě mi připadá lehce zakalené, ve vůni trochu štiplavé, ale pak se ve mně transformuje do jakéhosi moudra, žádná melancholie, cítím z něho vůni starých knih a vybavuje se mi Voltaire. Dobře by se mi při něm četlo. Má už archivační tóny, ale díky překorkování (r. 2011) neztrácí svou sílu. Hrábě Tadeáš mu projeví své uznání: „Tohle víno má doktorát.“
Grand Cru Classé Château Pontet-Canet 2007. Jsme pravděpodobně v jedné z nejlepších apelací v Bordeaux – region Pauillac. Historie tohoto Château se datuje do počátku 18 století. V té době J.F. Pontet, královský sekretář pro oblast Medoc skupoval po malých částech jednotlivé parcely a postupně tak vytvořil dnešní rozsah vinic (1100 ha). Pijeme víno z velmi špatného roku 2007, Takže je až neuvěřitelné, jak se stále drží.
Grand Cru Classé Château Pontet-Canet 1998. Teď jsme naopak v jednom z nejlepších ročníků, jako bychom z reality přešli do pohádky, což Tadeáš kvituje slovy: „Neuvěřitelná paráda!“  Ale je to trochu „víno primadona“. Nelze ho pít hned po otevření. Chce to vystihnout  „jeho dobu“. Ráno vstát, otevřít a odejít do práce. Ale co když je po cestě domů zácpa a já přijdu o dvě hodiny později? Mohu mít smůlu. Teď ji nemám.
Grand Cru Classé Château Pichon Longueville 2004.  V roce 1850 byl majetek se sedmdesáti hektarovými vinicemi rozdělen do dvou současných vinařství. Domy jsou naproti sobě, na jedné straně dva synové, na druhé tři dcery. Zasvěcený potomek Šternberků mi vysvětluje, že takové dělení bylo pro zchudlou francouzskou šlechtu běžné. Tadeášův výklad byl tak zajímavý, že jsem u něj vzorek vypil, aniž bych si něco zapsal. Jedno vím jistě – byla to důstojná tečka ochutnávky, která opravdu stála za to. Navíc je okořeněná šlechetným gestem muže zvaného Tom Sawyer. Při jarní výroční oslavě vyhrál Bordeaux ze Saint Julien z roku 1986, které nechá rozlít mezi nás ostatní. Chvíli si s ním povídám a vychutnávám… A nyní se mi vybavuje úsměv paní Květy, který mi najednou připadá věčný.

SEZNAM VZORKŮ:
1) Grand Cru Classé Château Lascombes 2006 Francie Bordeaux,Margaux
2) Grand Cru Classé Château Palmer 2001  Francie Bordeaux,Margaux
3) Pavillon Rouge Château Margaux 2004 Francie Bordeaux,Margaux
4) Grand Cru Classé Château Beychevelle 2006 Francie Bordeaux,St.Julien
5) Grand Cru Classé Chateau Ducru-Beaucailloux 1986 Francie Bordeaux,St.Julien
6) Grand Cru Classé Château Pontet-Canet 2007 Francie Bordeaux,Pauillac
7) Grand Cru Classé Château Pontet-Canet 1998 Francie Bordeaux,Pauillac
8) Grand Cru Classé Château Pichon Longueville 2004 Francie Bordeaux,Pauillac






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu