BÝT PRVNÍ
NA SVĚTĚ
Ochutnávka
vín z rakouského vinařství Gschweicher ze dne 16. 11. 2017
Být první na světě… Zažil
jsem takové lidi, popovídal jsem si i s mistry světa. Třeba s italským
slalomářem Albertem Tombou zvaným La Bomba. Měli jsme tak půlhodinové interview
a myslím, že jsme si k tomu dali i sklenku vína, ale rozhodně si pamatuji,
že jsem ten večer s manželkou neskončil u jedné sklenky, zvláště když
se přitom láskyplně dívala na fotografii, na kterou ji mnohonásobný mistr
světa, olympijský vítěz a velký playboy napsal hezké věnování. Téměř všichni
jsme v něčem první, s nadsázkou mistři světa, a víc než si myslíme.
Pokud se mužské spermie spojí s ženskými vajíčky, je to víceméně zázrak -
v tu chvíli jsou jeho nositelé jediní, kteří jej uskutečnili. Před týdnem
jsem hovořil se ženou, která jako první na světě viděla počátek tohoto
zázraku v přímém přenosu - nafilmovala si jej. Díky tomu jako jediná na světě
odhalila zrání lidského vajíčka. Proběhlo to naprosto jinak, než třeba u myší,
které se k takovým pokusům používají. Vědělo se, že ženská vajíčka mají
špatný počet chromozomů, ale nevědělo se proč. A embryoložka Zuzana Holubcová
přišla na to, že u lidských vajíček chybí centrozom (dělící
tělísko, cytocentrum, bez přítomnosti centrozomu není možné jaderné dělení) a že takzvané vřeténko je tvořeno přímo z
chromozomů. Což je proces velmi pomalý a vzniklé vřeténko je nestabilní. A proč
u lidských vajíček centrozom chybí? Čeká na spermii. Pokud by tomu tak nebylo,
hrozilo by samovolné oplození. Svůj úžas jsem před embryoložkou ani
neskrýval: Samovolné oplození? Tak tady jsem dostal nezvratný důkaz, jak jsou
všichni živočichové geneticky propojení. Samovolné oplození máme v sobě
zakódované ještě z dob, kdy jsme byli třeba jako dnešní měkkýši nebo
některé mořské ryby, které mění pohlaví, když jim docházejí „chlapi“ nebo
„ženské“. Mladé vědkyni se při jejím výzkumu připomněly i jiné skutečnosti.
Třeba že ženská vajíčka jsou v procesu zrození náchylnější k chybám než
mužské spermie. A vajíčka mají od počátku konstantní kvalitu, kdežto spermie
mohou svou kvalitu zvyšovat. Muži mají další výhodu - ke stárnutí
zárodobuněčných buněk u nich dochází kolem pětačtyřiceti let, kdežto u žen už
ve třiceti. Zdá se, že jsme na tom my chlapi lépe. Pokud máme velký finanční
kapitál, chytáme v padesáti druhou mízu, kdežto ženy po přechodu mohou
druhou mízu nacházet jen u vnoučat. Dožívají se však delšího věku. Navíc jsou
ušetřeny až patologické mužské ješitnosti. Jak si třeba vysvětlit, že ještě
v polovině minulého století se předpokládalo, že neplodnost je věcí
ženskou, nikoli párovou. „Cherche la femme“ byl v tomto případě spíše
důkaz o tom, jak muži myslí. Dnes už se ví, že to s mužskými spermiemi
není tak slavné. V bohatých státech se dokonce jejich výkon stále snižuje.
Nic nového pod sluncem - čím bohatší společnost, tím větší neplodnost.
Tahle úměra se ale rozhodně
netýká vína. Plodnost vinic se u bohatších států stále zvyšuje. Dnešní vína nám
bude reprezentovat přímo majitel vinařství z obce Röschitz pan Bernhard
Gschweicher. Je to sympatický mladík s jiskrou v oku. Před pěti lety
převzal otěže od svého otce, kterého už vytěžují hlavně pedagogické
povinnosti, a zjevně mu to nevadí. Je přesným prototypem nové generace vinařů.
Některé dámy si ho mlsně prohlížejí, přičemž nemyslí jen na první vzorek vína,
který nás teď čeká.
Je jím Gemischter Satz 2016,
což je cuvée Veltlínu, Muškátu a Chardonnay. V této první skupině budeme
ochutnávat ne-veltlínské odrůdy a od pátého vzorku jenom veltlínské. V čem
je Bernard jediný na světě? Toho by se našlo. Jednotlivé odrůdy nechává běžně
kvasit v sudech zvlášť, ale tady se kvasily společně. První vzorek krásně
voní a je vyloženě osvěžující. Vnímám především kyselinky a lehké minerály.
Potenciál bude mít tak dva roky.
Další vzorek - Grauer
Burgunder Gebirg je o něco kyselejší, Ludvovi se jeví až šťavnatý. Svou náladou
mě přehoupne přes chmurný listopad do letošního léta, které mi zas uteklo
rychleji než vloni. Šetřím síly na další kyseliny a tak odlévám Janíkovi a
Ludvovi.
Ve třetím vzorku na mě čeká
lehce čitelný Sauvignon blanc - pěkná kopřiva. Jak říká Janík: „Na ní musí
být člověk naladěný.“ V ústech se mi jakoby rychle ztrácí, snad je to
tím, že je sušší. Náš přítel Dan mi to bere z úst: „Dva gramy
zbytkového cukru by mu neuškodily.“
Přichází královská odrůda
bílého vína, Ryzlink rýnský, a Ludva pronáší: „A teď se ukáže, jak na tom
Bernard je.“ Jméno Rieslingu Urgestein prozrazuje, že v podloží vězí
„prakámen“, tedy staré zkameněliny a pak grafit. Dělám si to napínavé - nořím
na pár vteřin nos nad jeho hladinu a pak chvíli víno válím na patře.
Překvapení. Čekal jsem další náraz kyselin, ale na Riseling je krásně přívětivé
a jsou tu i nečekané nasládlé tóny. Takový Riesling jsem snad nepil. Janík cítí
něco podobného: „Jako by byl z jižní Francie.“ Zpracování -
spontánní malolaktická fermentace a pak se 4 měsíce nechalo ležet na kalech.
Zdaleka jsem nebyl sám, kdo jím byl unešený, celkově skončil na třetím místě.
V páté sklence mě vítá
GrooVee, což je americká zkratka pro svěží rytmus Veltlínského zeleného. Janík
si hned začne pobrukovat píseň od Simona a Garfungela: „I´m feeling groovy.“
Pak spokojeně dodá: „Ten začátek byl dobrý, ale ty Veltlíny jdou Bernardovi
nejlíp. Mňam, mňam.“ Pro mě to je „delikates wine“. Je hezky suché, nechává
zakoušet dlouhou chuť, člověk má opravdu chuť pomlaskávat. Vybaví se mi moje
máti, která po každém doušku jakéhokoliv moku udělá takové protáhlé „Áááá“.
Nemám to zrovna rád, zvláště když ji napodobuje můj synek. Ví, že mě to vždycky
vytočí.
Při šestém vzorku nám číšník
Jiřík hlásí: „Bude mazlivé víno. Very special hill.“ Má na mysli jeho
název Galgenberg, což je něco jako šibeniční vrch. Trochu se zasním a
přemýšlím, jaké by to bylo pít poslední doušky Galgenbergu a vědět, že se za
pár minut budu houpat na šibenici. Naše první dáma vína mi ukazuje na svůj
výstřih. Koukám na něj a nevím co říct. Pak pochopím, že mi naznačuje, že mám
na své košili skvrnu. Při tom „šibeničním“ snění jsem se pod límcem potřísnil
kapkou olivového oleje. 45-leté vinice mají v sobě spraše, hlínu a
minerály, takže mě na kořenu jazyka „škrtí“ příjemná slanost.
Königsberg 2016. Chutná
opravdu královsky. Janík opět pomlaskává. Už od pohledu má hutnější viskozitu,
i v chuti je cítit jistá vazkost. Tentokrát jsou to „akordy“ z křemene,
žuly a písku. Při dobré vůli si lze namluvit, že cítím i akátové sudy (1500l),
ve kterých tento Veltlín zrál 11 týdnů. A bez síry. Ludva se svěřuje se svou
vzpomínkou: „Táta mi říkával, že se akátové sudy nesíří.“ Janík dodává: „Akáty dávají jeden rok
takovou štiplavost, že to nepotřebují.“ Víno, které mě nutí ke kousání,
hraje v něm harmonie cukru a kyselin. Je tu po Rieslingu druhé víno, které
neodlévám, ale dopíjím.
Totéž učiním s třetím,
které je opět „královské“, ale o rok starší. Chvíli se dohadujeme, které je
lepší, názory se různí. Mladší nám svou šťavnatou chuť rovnou servíruje
v celé své kráse, ale zřejmě bude rychleji stárnout, kdežto starší ročník
má větší tajemství a dává naději na delší potenciál. Umísťuje se na druhém
místě.
Devátý vzorek Kellenberg DAC
reserve 2016 výstižně pojmenovává Pavla: „Taková medovinka.“ Ale je to
jen první pocit. A co je u Rakušanů „reserve“? 50% fermentace v akátových
sudech a 50% v nerezových sudech. Pokud mám toto víno vtěsnat do naší
klasifikace, tak je to něco jako výběr z hroznů či bobulí. Lahodné
pitíčko. Bernard se snaží odpovídat na sebehloupější dotaz a při tomto víně
může být pro některé ženy k zulíbání.
U předposledního vzorku se probere
Rosťa s jizvou na čele a řekne: „Tohle by se líbilo Klokánkovi.“ Má
na mysli kamarádku, se kterou popíjel Svatomartinské, to znamená, že vyzdvihuje
sladké pohlazení, které jim minule skýtal Bilíkův Modrý Portugal blanc.
Zamlouvá se mi. Zvláště se mi líbí, jak mě na konci šimraly minerální
„střípky“.
Poslední veltlínské Primary
Rocks 2012 si tu už dobrou pověst získalo.
Stoprocentní hroznová šťáva z téměř stoletých vinic zrála
v akátových sudech. Těšil se na něj zejména Janík. Já byl nadšený, ne vždy
máme ve finále to nejlepší víno. Dělím se o své pocity s Bernardem a ten
mi s úsměvem říká, že mladé Primary Rocks je skoro nepitelné. Hezky to
zakončuje Ludva: „Tak tady je už to stáří. Hezké stáří.“ Asi měl na
mysli náš nejlepší věk.
A jak jsme na tom s plodností
ve stáří my muži? Jak kdo. Třeba fotograf Jan Saudek plodil děti i po
sedmdesátce. Dříve se tradovalo, že u mužů nedochází ke stárnutí zárodečných
buněk, jejichž pokles je podstatou poklesu plodnosti. Náš věk se tak rychle
prodlužuje, že věk plodnosti to jednoduše nestíhá - nestoupá. Zuzana Holubcová
svým objevem dala šanci hlavně na zvýšení úspěšnosti v umělém oplodnění.
To stoupá. Je to důvod k radosti? Jak se to vezme, zvláště když jsme už
skoro přelidnění. Klientky k ní chodí a říkají: „My máme problém a vy
ho za nás vyřiďte.“ Stále si neuvědomují, že každé narození dítěte je velký
zázrak. Hůře rodí snad jen panda. Zrovna předevčírem se v naší rodině
narodil kluk. Za jeho osud nemůže žádná zkumavka jako spíše pár sklenek vína. A
třeba bude v něčem první na světě, i když to není vůbec podstatné, protože
otázka spíše zní: V jakém světě?
Váš Vínomil Dorazil
Váš Vínomil Dorazil
Seznam vín:
1. Gemischter Satz 2016
2. Grauer Burgunder Gebirg 2016
3. Sauvignon blanc Reipersberg 2016
4. Riesling Reipersberg Urgestein 2016
5. GrooVee Weinviertel DAC 2016
6. GV Galgenberg 2016
7. GV Konigsberg 2016
8. GV Konigsberg 2015
9. GV Kellenberg DAC reserve 2016
10. GV Kellenberg DAC reserve 2015
11. GV Primary Rocks 2012
1. Gemischter Satz 2016
2. Grauer Burgunder Gebirg 2016
3. Sauvignon blanc Reipersberg 2016
4. Riesling Reipersberg Urgestein 2016
5. GrooVee Weinviertel DAC 2016
6. GV Galgenberg 2016
7. GV Konigsberg 2016
8. GV Konigsberg 2015
9. GV Kellenberg DAC reserve 2016
10. GV Kellenberg DAC reserve 2015
11. GV Primary Rocks 2012
Komentáře
Okomentovat