NÁDHERA VE SDÍLENÍ – BOHOUŠKOVÁNÍ
Unikátní degustace z Chȃteauneuf
du Pape ročníků 2006 – 2012 ze dne 10. 5. 2018
Sdílení… Nádherné sdílení.
Znáte to, vidíte něco krásného a nechcete si to nechat jen pro sebe. Řeknete
si: „Škoda, že to nevidí Bohoušek (nebo Boženka), škoda, že tu není se mnou.“ Většina z nás z Vinného Újezdu
také nerada pije krásná vína bez „Bohouška“. Možná právě i tím se odlišujeme od zvířat – „bohouškováním“. Sdílet se
dá ovšem cokoli. I zlo. Zrovna v tomto měsíci uplyne čtyři sta let od třicetileté války. První polovina 17. století byla pro český lid
velmi bolavá a jeho pocity byly tak vyhrocené, že by i krvelační vlci před nimi s kňučením stáhli
svůj ocas. Pro vojáky i nevojáky byla válka tím, co popisoval Hans Jakob von Grimmelshausen: „Žraní
a chlast, hlad a žízeň, smilnění a
vyhrožování, řinčení a hraní, hýření a
potlačování, zabíjet a být zabit, sužovat a být olupován, ničit a být ničen, vyhrožovat a trpět vyhrožováním, působit
bolest a trpět bolestí, bít a být bit…“ Zrovna dnes, kdy tento článek píšu, je pro návštěvníky
otevřen zadarmo téměř celý areál
Pražského hradu. Kdo ví, co by tam ještě mohlo být,
kdyby jej velcí aktéři třicetileté války, švédská armáda, roku 1648 nevydrancovala. Pomohla k tomu
zrada bývalého císařského důstojníka
Arnošta Ottovalského, který
nepřítele dovedl k pobořenému místu
opevnění. Jaké pocity
asi sdílejí ti, co drancují a znásilňují, a jaké ti, co zradí?… Ještě nedávno by nám o tom mohli vyprávět estébáci. Co sdíleli mezi sebou, co spoluprožívají ti,
co udávají nebo okrádají? Tuhle otázku si dnes občas položím, když vidím tlupu taxikářů, kteří stojí před
svými naleštěnými auty a sdílejí, jak své zahraniční
zákazníky obrali. Co cítí, když svého
klienta „natáhnou“, vědí jen
oni. K velkému sdílení
dochází u fotbalových fanoušků, kteří v hospodě oslavují
vítězství svého mužstva.
Tohoto sdílení se pokaždé trochu děsím
a hodně mi o nás samotných něco říká. Připomínají mi nácky, kteří fanaticky vzhlíželi
ke svému vůdci a byli ochotni pro něho i zabíjet.
Ostatně také často hajlují, jak vidím na Letné v hospodě Na Prašivce. S údivem
sleduji, jak se ty vyholené hlavy před výčepem až něžně objímají a neustále opakují slova
sdílení a nakonec jejich pravice spolehlivě vyletí do vzduchu, jako kdyby se
nad nimi vznášel nevyditelný magnet fašismu. Co sdíleli vzdělaní příslušníci
SS, kteří se vyznali v historii, v hudbě, ve víně, a přesto byli opilí
přítomností svého Führera?
Pod jejich spikleneckými úsměvy vidím nadšení, jak jejich skvělá rasa teď světu
konečně ukáže, jak se dělá pořádek. Bylo to sdílení lidských kreatur. Rovnost,
volnost, bratrství… Tohle ve Velké francouzské revoluci sdíleli horliví jakobíni, aby se pak
navzájem strkali pod gilotinu. Do dneška to Francouzi pompézně oslavují a určitě při tom něco sdílejí...
Já s nimi sdílím jiné hodnoty a dnes k tomu budu mít velkou příležitost,
protože dnes budu se svými spolustolovníky sdílet spektrum chutí, které nám poskytují vinice z Chȃteauneuf du Pape. Takový průřez jsme z této oblasti ještě neměli. A už vůbec ne, aby byl postavený na srovnání vín ze
sedmiček a z magnumek (1,5 l). Náš přítel Dan s doktorem Ivanem sdílejí své pocity ohledně vína již sedm let, za tu dobu prožili
různá vinná dobrodružství a dnes s námi budou sdílet početné skvosty, které by si sami pro sebe těžko otevřeli. Nebudu psát o
slavné vesničce a jejím torzu, které se tam pyšní, nebudu vyzdvihovat francouzské mnichy, kteří se tu ve dvanáctém století
nadřeli, nebudu zmiňovat papežské stigma,
jež se k tomuto moku vztahuje, a nebudu poukazovat
na epidemii révokazu,
která v 70. letech 19. století zdecimovala většinu francouzských vinařských
oblastí… Takže o čem budu
v souvislosti s Chȃteauneuf du Pape psát? Ještě nevím…
Začínáme „ženou“ (vinařství
Fontavin). Takový nástup jsme tu v úvodu ještě neměli. Hned 14% alkoholu.
Sleduji, jak mi má korektorka Kačenka a číšník Karel nalévají do dvou sklenek sytě barevný mok, a opět se mě ujímá
pocit, jestli jsme se nezbláznili, když chceme ochutnávat totéž víno, jenom z jinak
objemných lahví. Nedávno jsme
totiž ochutnávali vína podle času otevření. Přivoním k oběma sklenkám a doslova vyvalím oči. Už ve vůni je markantní rozdíl. Fontavin ze sedmičky
má výraznou vůni, v níž detekuji
kromě jiného zralé třešně, zatímco víno z magnumky mě tak okatě nevábí,
zato mi přijde tajuplnější a moudřejší.
Jdu do chutě. A tady je to jinak. Víno z magnumky je hluboké, krásně zádumčivé a hezky ke mně promlouvá, oproti ní chuť ze sedmičky
jen šeptá. Při našem vinném dialogu
se Fontavin z magnumky občas dotkne mého
ramena, kdežto „sedmičková“
jako by na mě mluvila od vedlejšího stolu.
V druhém vzorku se na nás snaží tentokrát zapůsobit „muž“ – manželka Ivana
Tomka říká „mačo“ – Jean Marie Royer, který by nejraději pěstoval stoprocentní Grenache. Tady jí je 90%, zbytek je Syrah a Mourvédre.
O Royerovi jsem už napsal mnohé. Teď se
dozvídám, jak nelehký měl život. Jeho otec si vzal uprchlici ze španělských válek,
a když mu v osmi letech zemřel, byli tátovou matkou, tedy svou babičkou,
vyhození s maminkou do ulic Paříže. Ale zřejmě ho to zocelilo. Nejenže hrál
ragby, ale dnes se ve své branži
vypracoval natolik, že už jeho vína objevili v Americe, takže Evropa má tak
trochu smůlu. Ale to se nás netýká, my si díky Ivanovi Tomkovi jeho “grenážovité“ víno
vychutnáváme v celé své kráse. Nořím se do úplně odlišného stylu. A doslova se tetelím. Royer sklízí svou
Grenache tak, aby mošt byl nabouchaný cukrem, ale jeho vína jsou vůbec
nabouchaná a nepotřebují k tomu „svaly“ starých či nových
sudů. Tahle „dvojčata“ se podobně
liší, jen s menší intenzitou. Vždycky se v nějakém kolektivu objeví nějaký Všeznalín. Ten náš je
trochu postarší a ptá se na cukr, ale jak říká náš přítel Dan: „Nikdo se nedopátrá, kolik ho tam je“. Většina z nás ví, že tuhle otázku považují
Francouzi za scestnou, i když Všeznalínovu otázku tentokrát chápu.
Ve třetí dvojici nás čeká ušlechtilý mok z vinařství Mayard, uvolnila nám jej Francoise Roumieux a budeme se mu věnovat po
zbytek večera. Ze sedmičky vnímám nával Grenache (70%), zbytek je Cinsault. Programátor
Jiřík mi to potvrzuje: „Tohle už je víc než exploze.“ Ale nevím, jestli je při správných smyslech,
protože se od začátku soustředí jen na jídlo. Byl vyhládlý. Ale konečně působí zdravě. Z magnumky čichám skoro totéž, rozhodně nacházím v třetím „dvojvzorku“ nejmenší rozdíl. Proti mně sedí nesmírně pohodová dvojice. Ne poprvé. Oba jsou hezky zakulacení, doslova z nich
prýští radost z jídla a (jak jsem se už několikrát přesvědčil) radovat se
dovedou i z vína, do kterého jsou
nemálo zasvěcení. Pánovi budu říkat Guruvín. Nepodařilo se mi do jeho jména dát úsměv,
protože se často usmívá,
ale jen tak jakoby „potichu“ – z jeho očí nikdy nezmizí zvláštní střeh. Pan
Guruvín to viděl jinak – pro něho to byla dvojice s naprosto nejvýraznější
odlišností. Sdílel jsem jeho názor, i když jsem jej nesdílel. Sdílel jsem, jak je hezké, že naše vnímání je individuální. Nechybí i Janík,
ale ten nemá potřebu komentovat, protože dobře ví, že pijeme samé skvosty. Zatímco z magnumky vnímám vůni už lehce
živočišnou, náš přítel Dan nám vypráví, jak se v poválečné Francii v souvislosti s betonovými
tanky buldozery bagrovala zem. Všeznalín po chvíli nezklame: „A kde po válce
vzali ve Francii buldozery?“ Raději
upnu pozornost k chuti. Nezmohu se na nic jiného, než že
slastně zavzdychám, i když mě překvapí jistá sladkost, kterou bych tam nečekal.
Další srovnávání, tentokrát z tratě La Crau de Ma Mére. Máme starší
ročník – 2006. Tahle „Malá planinka“ patří k nejlepším oblastem jižní Rhôny, nacházejí se tam vinice až z roku 1898.
Samozřejmě jsou dosazované. Víno
zraje 18 měsíců ve starých sudech. Jsem zvědavý, jak na tom bude, když má potenciál kolem patnácti let. Ve vůni se tato dvojka liší
razancí živočišnosti
a zdá se mi, že i zbytkovým cukrem, což je asi vylomenina mého myšlení. Jiřík na to má hezké přirovnání: „V prvním je příběh čokolády,
v druhém je příběh
čokoládového
termixu.“
Potvrzuje mi, že s magnumkou a sedmičkou jen tak neblbneme, jak by se
mohlo nezúčastněnému diváku
jevit, v těchto dvou vzorcích ze stejných sudů nás překvapují odlišné emoce, není to jenom taková hra. Ostatně má to logiku. V sedmičce se ve vínu nemůže tak naplno
projevit proces zrání jako v jednom a půl litru. Pijeme špičkovou kvalitu
(Parker ji ocenil 94 body), což je úrodné pole pro
květy naší fantazie, takže se v příměrech
předháníme. Přicházím k zaskočenému Ivanu Tomkovi, s díky ho objímám a děkuji mu za sdílení. Též mi, tedy nám všem, poděkuje.
Totéž se děje při ochutnávání
finální dvojice (už bez objímání). Opět velký rozdíl ve vůni. Tentokrát vyhrává
vůně z magnumky. I v chuti mi dává najevo, jak je po dvanácti letech
stále při životě. Rád vína srovnávám
se ženami a z téhle cítím:
mám sice nejlepší roky za sebou, ale dokážu být stále svůdná, milování si užívám víc jak za mladých
let a věřím, že ještě dlouhou dobu budu bez depresí ze ztraceného mládí. Zraju jako víno.
Ale my si uvědomujeme, že ne
každé víno může
takhle ušlechtile zrát. Kéž by
můj zenit byl tak daleko, jako je u tohoto vína, a kéž by u toho bylo nějaké „bohouškování“.
Váš Vínomil Dorazil
Váš Vínomil Dorazil
Program degustace - seznam degustačních vzorků:
1) Chȃteauneuf du Pape Domaine Fontavin Tradition 2011 0,75 L
2) Chȃteauneuf du Pape Domaine Fontavin Tradition 2011 MAGNUM
3) Chȃteauneuf du Pape Domaine Royer Tradition 2012 0,75 L
4) Chȃteauneuf du Pape Domaine Royer Tradition 2012 MAGNUM
5) Chȃteauneuf du Pape Vignobles Mayard Clos Du Calvaire 2011 0,75 L
6) Chȃteauneuf du Pape Vignobles Mayard Clos Du Calvaire 2011 MAGNUM
7) Chȃteauneuf du Pape Vignobles Mayard La Crau de Ma Mére 2012 0,75 L
8) Chȃteauneuf du Pape Vignobles Mayard La Crau de Ma Mére 2012 MAGNUM
9) Chȃteauneuf du Pape Vignobles Mayard La Crau de Ma Mére 2006 0,75 L
10) Chȃteauneuf du Pape Vignobles Mayard La Crau de Ma Mére 2006 MAGNUM
1) Chȃteauneuf du Pape Domaine Fontavin Tradition 2011 0,75 L
2) Chȃteauneuf du Pape Domaine Fontavin Tradition 2011 MAGNUM
3) Chȃteauneuf du Pape Domaine Royer Tradition 2012 0,75 L
4) Chȃteauneuf du Pape Domaine Royer Tradition 2012 MAGNUM
5) Chȃteauneuf du Pape Vignobles Mayard Clos Du Calvaire 2011 0,75 L
6) Chȃteauneuf du Pape Vignobles Mayard Clos Du Calvaire 2011 MAGNUM
7) Chȃteauneuf du Pape Vignobles Mayard La Crau de Ma Mére 2012 0,75 L
8) Chȃteauneuf du Pape Vignobles Mayard La Crau de Ma Mére 2012 MAGNUM
9) Chȃteauneuf du Pape Vignobles Mayard La Crau de Ma Mére 2006 0,75 L
10) Chȃteauneuf du Pape Vignobles Mayard La Crau de Ma Mére 2006 MAGNUM
Komentáře
Okomentovat