POLÍBENÍ SLADKÝMI VÍNY A PLÁŽ…
Ochutnávka Rieslingů
z východního a západního kopce Rheingau z 18. 5. 2017.
Pláž… Vrátil jsem se
před pár dny z Kypru, z jehož krajiny si budu pamatovat nádherné
pláže, průzračné Egejské moře, impozantní mořské jeskyně a pak už „nic“. Podél
moře stály jen hotely, restaurace a obchody staré maximálně patnáct či dvacet
let. Jako by tam před tím nikdo nežil. Vlastně jako by tam kromě turistů nikdo
nežil dodnes. Jezdil jsem na kole podél pobřeží i do kopců letoviska Ayia Napa,
abych zjistil, kde žijí ti lidé žijící z turistického trhu. Kdysi tu byla
malá rybářská vesnička, ale po jejích stopách ani vidu ani slechu. Tahle
turistická invaze se šíří celým světem, kde se dá válet u moře. Vznikají nové a
nové budovy, které autenticitu kraje i místních lidí nenávratně a spolehlivě
likvidují. I když zdejší slavná pláž Nissi vás strhne nakažlivou atmosférou. I
přes den tu mají malou, ale hodně populární diskotéku, a tak jsem u piva
přihlížel, jak tu na dřevěném pódiu odvázaně tančí nejen Afrodity, které zrovna
vystoupily z Egejského moře, ale trsali tu i čarodějnice a kmeti
pokročilého věku. Mám dojem, že jsem zahlédl i dobře maskovaného Bruce Willise.
Jako ostatní se nechával strhnout rytmem, který nás „nakazil“ radostí z pohybu,
ze slunce, z mořského vzduchu, ze života vůbec. Na tanečníky občas
sprchla voda nebo pěna, která je uváděla do ještě většího transu. Kromě řečtiny
jsem tu slyšel hlavně ruštinu a pak němčinu. A když jsem si na pokoji večer
pustil televizi, kralovaly v ní různé reality show, z nichž mě
zaujalo ruské Лучше всех! Rodiče tam předváděli svá dítka, která moderátor
zkoušel ze všeho možného. A tito malí „nejlepší ze všech“ udivovali
nepochopitelnými znalostmi. Jednomu tříletému „maladěcovi“ ukazovali světoznámá
plátna a on bez mrknutí vyžvatlal jméno autora i název obrazu. A poznal nejen
své rodáky, jakou jsou Vasilij Kandinskij nebo Marc Chagal, ale také třeba
Jacksona Pollocka. „Ti Rusové jsou všude,“ ulevil jsem si a popíjel u
toho kyperské víno. Začali jej tu pěstovat už před 4 000 lety a oceňovali
ho zejména staří Římané. Markus Antonius vyznával Kleopatře lásku různým
způsobem, ale prý u toho často říkal: „Tvoje rty jsou sladké jak kyperské
víno.“ Ochutnával jsem jejich sladká, ale i těžká suchá vína a myslel při
tom na vás, kteří milujete své vinné „pláže“ na pobřeží Rýna, ze kterých nám
náš přítel Dan přiváží tak skvostné vzorky. Ostatně na cestě do hlavního města
Kypru jsem žádné vinice neviděl. Obnažovala se přede mnou jen vyprahlá krajina.
Málo zeleně, jen kytky podél dálnice. Houževnaté, krásně barevné květinové
keře… Bůhví z čeho svou nádheru braly, protože voda to nebyla – některé
vyrůstaly přímo ze skalnatého podloží. O to víc jsem zpětně oceňoval evropskou
krajinu a její zacházení s přírodou, hlavně kolem vinic. Co by asi
Antonius Kleopatře říkal, kdyby popíjel následující Riesling? Možná: „Dokážeš
být lstivá i přátelská jako germánské víno.“
Úvodní vzorek vinařství
Domdechant Werner je vyloženě přátelský – krásně voní, na jakostní dost
výrazně. Ludva nasaje a při „odfouknutí“ ucítí jistou pálivost, což může
způsobovat břidlicové podloží, které zdejší hrozny vydatně „krmí“. Jsme na
východní straně kopce Rheingau, kde cisterciáci ve 12. století postavili
klášter. Cisterciácké
kláštery se budovaly převážně v odlehlých končinách a nehostinných krajích, aby
se mniši vyhnuli svodům a snáze mohli dodržovat přísnou řeholní kázeň.
Vybudovat tu vinici musela být strašná dřina. Jejich sílu tužilo heslo Svatého
Benedikta „Ora et labora!“ (Modli se a pracuj). Pocítím náhlý vděk. Za
svým požitkem z vína vidím udřené řeholníky, kteří se při této náročné práci
pro nás vlastně obětovali – dožívali se průměrného věku 27 let. Není to tak
dávno, co vína z Rheingau patřila k nejdražším v Evropě. Na
slávě těchto vín se pak společně podílely nejen kláštery, ale i šlechta a
měšťanstvo. Jsme ve vinařství Domdechant Werner, které bylo založeno r. 1780,
kdy ctihodný občan města Mohuč Johann Babtista Werner koupil vinohrad nedaleko
Hochheimu. O rozšíření vinic se postaral římský kněz Franc Verner – v r. 1795 skoupil nejlepší vinohrady
v okolí a od r. 1800 jsou díky němu zachovány detailní zápisky všech
sklizní. Nyní ho v sedmé generaci rodu zastupuje Dr. Franc Werner Michel
z Hochheimu nad Mohanem. Tento činorodý 84-letý pán vystudoval národohospodářství
ve Frankfurtu, ve švédské Uppsale a ve Vídni, kde v r. 1959 promoval. Pak
pracoval jako vědecký asistent na Institutu pro agrární politiku ve Franfurtu.
35 let byl v představenstvu v Německém vinařském fondu a zároveň ředitelem
Německého vinařského institutu v Mohuči. Ctihodný stařík patřící do elity
zdejších vinařů, často Danovi volá a ten se ho neodváží vytípnout. Nejen že mu
to úcta nedovolí, s Wernerem už vede několikaleté námluvy – je
přesvědčený, že jeho vína budou u něho nositeli světla rýnských Rieslingů.
Třetí Riesling je
classic z r. 2016. Minerály jsou ještě výraznější a cítím v něm
jistou německou zarputilost. 14,5 alkoholu a 100 oechslů. 90 Oe je už hodně,
ale co to je, o tom tu vedeme často debatu. Zvláště Rosťa s jizvou na čele
je z toho pokaždé jelen. Měřítko Oeschle je měřítko hustoměru měřící
hustotu hroznového moštu. Jestliže 1 l moštu váží 1090 g, tak má prostě 90 Oe.
Pro Němce, Rakušany a Švýcary je to jakýsi ekvivalent cukernatosti. K vínu
zkouším sýr a je to skvělá souhra. Dan si své „kázání“ o Rieslingu vyloženě
vychutnává. Pokládá se do něj a vůbec mu nevadí, že to už vypráví poněkolikáté.
Vypadá při tom ušlechtile a já si udělám poznámku: „Pro Němce psychosomatické
víno“.
Ve čtvrtém vzorku,
který je už v kabinetu (r. 2015), můžeme poznat novodobý styl pro
polosuché víno. Víno je to svěží, ovocné, nekonfliktní, své živiny bere
z vápence, spraše a kousků pískovce. Werner Michel v něm nese
dědictví svých předků, kteří vyráběli výhradně sladká vína. Nejsme na ně už tak
zvyklí, takže tím si lze vysvětlit reakci programátora Jiříka: „Chtělo by to
povařit.“ Werner Danovi tato vína často nabízí, ale Dan váhá – našinec není
schopen ocenit sladká vína v tradičním stylu. Já jsem z něho unešený.
Následující Riesling
Kirchenstuck mi jen potvrzuje, jak může být sladké víno vznešené. Tady narážím
na problém tradiční sladkosti a leckdy módní suchosti. Prostě od jisté doby je
„in“ pít suché a neumíme v tradičním sladkém víně, které jsem třeba oceňoval na
Kypru, najít širší rozměr. Rosťa s jizvou na čele se zajímá, jestli tato
vína pijí i v jejich kraji. Dan mu vysvětluje, že se prodávají do drahých
restaurací, ale 70% jde do 25 zemí, hlavně do USA.
V šesté sklence mi
Hochheimer Domdechanney bůhví proč příliš nevoní. Možná proto, že má méně alkoholu
– 13,5%, protože předešlá dvě měla o jeden stupeň výše. Ale zřejmě to je tím,
že se rok 2014 kvůli počasí nepovedl. Ale stále je to skvostný Riesling. A jak
by pan Franc Werner Michel řekl: „Riesling, Riesling über alles!“ Pak se
na Dana významně podíval a řekl: „Víte, co tím myslím?“ Ten
s úsměvem přikývl – už má stejné „náboženství“.
Měníme rytmus a
přecházíme na Pinot Blanc de noirs 2015 a 2013 Gutswein. Dan chtěl původně dát
Pinoty na závěr, ale byl to dobrý tah. I když kdosi zvolal: „Proč nám to
děláš?!“ U staršího vzorku Ludva opáčil: „Vavřinec ve vůni jako prase!“
Jsme jen 30 km od Michelovy vinice a je tu dramatický rozdíl v alkoholu –
uvedeno je 11,86%. Jiříka a Ludvu jsem prosil, ať hodně mluví, abych měl o čem
psát – nebyl jsem úplně ve formě. Zjišťuji, že je tady i muzikant Pavel Verner
se synem a manželkou. Pečlivě si dělá poznámky – s vínem jej patrně
spojuje nejen vinařovo příjmení. Vsadil bych se, že se jím bude zásobit.
Přecházíme na západ –
vinařství Graf von Kanitz. V devátém vzorku Lorcher Schiefer 2012 Ortswein
zaznamenávám ve vůni petrolej. Přesvědčivě si namlouvám, že je i v chuti,
ale najednou mizí a střídá jej lehká animalita, ale kultivovanější než u
předešlých Pinotů. Opět tu je břidlicové podloží, které je pro Riesling ideální.
Břidlice jsou hnědé, zažloutlé a cihlové. Ostatně břidlici má ve svém názvu –
Schiefer. Otrswein znamená, že je tu přísné omezení na hektarový výnos a míchat
se mohou pouze dvě tratě.
Desátý vzorek má
v názvu křemenec – Lorcher Quarzit 2012 Ortswein. Také tu je petrolej a
navíc mineralita, která mi v předešlém někam utíkala. Sympatické je, že
místo pesticidů tu používají feromonové lapače.
U jedenáctého vzorku –
pozdní sběr (spätlese) – se ke mně přibližuje pocit klidu, který mi zrovna dán
momentálně není, protože Jiřík a Ludva jako naschvál nemluví. Jeví se mi nejvíc
vyrovnané, petrolej s minerály je v takové souhře, že mám chuť delší
dobu pomlaskávat. Hledám, co zůstává… A nenacházím. Důvod si jej pak dát u
baru.
U posledního vzorku mi
trochu vezme slinu Jiřík, když prohlásí: „Topinkové.“ Už jsem to slovo
od něho slyšel. Chce se mi zavděčit a tak pokračuje: „Hledám… Hledám… Suché…“
A nic. A naše první dáma vína, paní Pavla, se ke mně otočí a řekne: „Tak si
něco vymysli, stejně to nikdo nečte.“ Poděkoval jsem za toto „pohlazení“ a
šel jsem na bar, kde jsem požádal o předešlý vzorek. Snažil jsem se odpoutat.
Asi by mi pomohlo, kdybych před sebou viděl „sladkou“ Sinni Beach a tančící
Afrodité, právě vystoupivší z Egejského moře.
Váš Vínomil Dorazil
Váš Vínomil Dorazil
SEZNAM DEGUSTOVANÝCH VÍN
Weingut Domdechant Werner:
Guts-riesling 2016
RR, QbA 2015 (1L)
RR, classic 2016
RR, kabinett 2015
RR, Kirchenstuck GG, 2015
RR, Hochheimer Domdechanney 2014
Weingut Domdechant Werner:
Guts-riesling 2016
RR, QbA 2015 (1L)
RR, classic 2016
RR, kabinett 2015
RR, Kirchenstuck GG, 2015
RR, Hochheimer Domdechanney 2014
Intermezzo:
PN, Blanc de noirs 2015, Gutswein
PN, Blanc de noirs 2013, Gutswein
PN, Blanc de noirs 2013, Gutswein
Weingut Graf von Kanitz:
RR, Lorcher schiefer 2012, Ortswein
RR, Lorcher quarzit 2012, Ortswein
RR, Lorcher pfaffenwies spatlese 2010
RR, Lorcher krone 2012 EL
RR, Lorcher schiefer 2012, Ortswein
RR, Lorcher quarzit 2012, Ortswein
RR, Lorcher pfaffenwies spatlese 2010
RR, Lorcher krone 2012 EL
Komentáře
Okomentovat