SLAVNOSTI NEDOČKAVOSTI
Novinky z Rhôny ze dne 10. 10. 2017
Nedočkavost… To není vhodná vlastnost pro vinaře. Váže se k ní i jiná vlastnost – Netrpělivost. Její malé „dcery, totiž deprese, jsou jí rády kojené. I my jsme na poslední ochutnávce už nedočkaví. Hodinová ručička se blíží k půl sedmé, takže půl hodiny čekáme na vína, která z nás ještě nikdo nemohl pít. Je to vidět nejen na programátorovi Jiříkovi a jeho kumpánovi Rosťovi s jizvou na čele. Oba milují vína z jižní Rhôny, a tentokrát jim „hrozí“ setkání s „hroznyz úplně nového vinařství. Opět tu je do posledního místa našlapáno a při vzpomínce na koncert vína a jídla z minulého týdne námi prostupuje až slavnostní pocit. Vzpomenu si na Jana Třísku. Měl život velmi rád, chvílemi se mi zdálo, jako by k němu přistupoval až slavnostně. Jak sám říkal:Žít šťastný a spokojený život, to není náhoda, která spadne z nebe nebo se stane zásluhou okolností. Žít šťastný a spokojený život je především osobní rozhodnutí.Vlastně nechtěně slavnostně přistoupil i ke své smrti. Jeho rituál před natáčením se mu stal osudným, ale bůhvíproč se nemohu zbavit pocitu, že odešel šťastný a navíc se vší důstojností. Byl to asketa, a přesto uměl svůj vyměřený čas vychutnávat s velkým požitkem. Zdánlivě patetický herec dobře věděl, že: „To nejlepší na minulosti je, že nám ukazuje, co si nemáme přinášet do budoucnosti.Ačkoliv se jeho rituál na Karlově mostě jeví jako nerozvážnost, na životě mu záleželo a pojímal ho se vší vážností: „Když miluješ to, co máš, v tu chvíli máš všechno, co v životě potřebuješ.Tohle je opravdu klíč ke štěstí, takže to vypadá, že až Jiřík s Rosťou svlaží své rty lehkým Vaucluse rouge Rhonea, mohli by mít dnes k pocitu štěstí nakročeno. I když u Rosti je dost problém spatřit ho třeba při smíchu. „Je to stejný zázrak jako vidět rodit gorilu v přírodě, jak mi kdysi řekl Bolek Polívka. Ale ta příjemná nedočkavost, která se tu hladově rozpíná jako popínavé víno, je teď dobrou ingrediencí pro malý záblesk štěstí.
Tak jdu po něm. První vzorek a v něm zmíněné Vaucluse, což jsou vína, která nechtějí spadat do AOC. Vinařství Rhonea je vlastně sdružení vinařů, ustavené v roce 1957 po extrémně studené zimě, kdy ve Vacqueyras pomrzlo mnoho vinic a olivových hájů. Má to být víno mladé a veselé, jisté je, že jsme všichni veselí z toho, že jsme se dočkali. U rhônských vín nás neohromuje, že úvodní víno má 14% alkoholu, čeká nás ještě silnější „voltage. I přes svůj „handicapje dobře pitelné. I přes Janíkův verdikt: „Skoro jako z Moravy,jej ohodnotím z pohledu „cena versus výkonjako třetí nejlepší. Kouknu na Ludvu, který má slabost pro Frankovku, a ten mi sděluje, že v sobotu, kdy proběhne podzimní festival vín, tady bude chybět, protože se chystá šlapat zelí, na což Rosťa reaguje zvláštně kyselým úsměvem.
Raději jdu do druhého vzorku od Fond Croze. Je to 100% Carignan. Asi nejsem sám, kdo jej pije poprvé. Bratři Longeové si potrpí na stoprocentní vína, už jsem od nich pil takovou Grenache i Syrah. Víno pochází z 60-leté vinice, kterou zasadil jejich dědeček Raymond, takže se po něm i jmenuje. Drsná stopa mi vyhovuje, jako bylo předešlé typické, tohle je netypické, chlapské popití. Za pár let jej možná ocení i ženy, ale už teď je skvělé.
Při třetím vzorku, který je už v AOC, můžeme vinice vidět i na plátně. Doposud se nám to promítalo zásadně obráceně, takže o hlášky: „musíme si stoupnout na hlavu, nebo obrátit konektornebylo nouze. Vyřešil to v IT zběhlý Janík, a tak si i vizuálně vychutnáváme cuvée Cairanne, které jsme už oceňovali minulý rok. U novinky z regionu Arnesque už zaznamenávám třísloviny, i když tu převládá ovocná Grenache (60%), kterou dolaďuje Syrah Mourvèdre a Carignan. U našeho stolu sedí mladý sympatický pár. Ostravák a slečna Bdělá. Ta pokaždé odlévá do odlivky, takže Jiřík s Rosťou se těší na budoucí „cuvée. Minule zažila slečna Bdělá nad touto dvojicí mírné zděšení, ale dnes už Rosťovi sama nabízí, jestli má nalévat do odlivky, nebo jemu rovnou do sklenky. Rosťa nastavuje sklenku a pak se mi svěří, že mu to připadalo jako ukradený polibek: „Nejdříve se jej dotkla svými rty ona a pak já.Už jsme se naučili být vůči jeho nezvyklým postřehům shovívaví.
Čtvrtý vzorek je ze speciální 40 let staré vinice v oblasti Rasteau – Aeria, což je název podle místní bohyně větru ještě z pohanských dob. Vinice, která leží na 200 metrovém kopci, kde se rozvalují zbytky chrámu a hradu, má vápencové podloží, pokryté štěrkem a oblázky. Ručně sbírané hrozny z odrůd Grenache a Syrah se pečlivě třídí. Víno zraje 14 měsíců v betonových tancích. Nasávám vůni a nic necítím. Nahlas pronesu své obavy z Alzheimerovy nemoci, která se v počátcích projevuje právě ztrátou čichu, ale slečna Bdělá mě uklidňuje, že je na tom stejně. Nezbedný Jiřík nenápadně odlévá z odlivky do Rosťovy sklenice a sleduje, zda to pozná. Rosťa slivku ochutná a něco mu nehraje. Jiřík mu přistrčí „bohyni větru, ten ji chvíli „osahává“ a nakonec se na jeho tváři mihne něco jako spokojenost. A nebude to jen tím, že mok má 15,5% alkoholu.
Těším se na 100% Syrah od Remejeanne. Vinice jsou ve 280 metrech vystavené častému větru, a proto jsou kvůli zadržování vody zatravněné. Je potěšitelně znát, že zrálo ve starých sudech (24 měsíců) a bez síry. Má mohutné tělo vybroušené obhroublými taniny a dlouhou dochuť. Na konci mě překvapí kyselými dozvuky. Ludva: „To není kyselost, ale paprikové tóny.Pak dodá: „Hezky se mi vrací terciální chuť. Cítím to až v nose. To je Ludvova specialita. Víno po ochutnání jakoby odfrkává a pak intenzivně vnímá, zda pálí v nosní dutině. Rozverný Jiřík to rozvádí po svém: „Roztomilé, hravé, pohádkové.
A je tu další 100% Syrah z 25-leté vinice, který zrál 12 měsíců ve starých sudech. Ze sedmé sklenky se na nás usmívá Côte du Rhône z regionu Montvac na vinicích ve Vacqueyras. Většina z nás zná příběh bednáře Louise Avona, který se v r. 1860 ve Vacqueyras  usadil. Jeho sudy měly takový odbyt, že si postupně nakupoval i vinice. Domaine Montvac v současné době zahrnuje 3 ha v Gigondas, 17 ha ve Vacqueyras a 2 ha v Côte du Rhône. Vinice převzala po matce dcera Cécile (což je tradice už ve třetí generaci), o vinice s ní dnes pečuje Jean Duserre. A protože tři čtvrtiny z AOC jsou mladší 10 let, dělá z nich paní Cécile jen „obyčejné“ Côte du Rhône. Říká se tomu vědomá deklasifikace. Do  krve se nám vplouží pouhých 13% alkoholu, má játra odpočívají, zvlášť když na mě zbyla jen slza. Jiřík se nakloní k Rosťovi a vyděsí ho otázkou: „Nepřipadá ti, že to voní jako maso?Rosťa: „Já tam cítím kopřivy.Souhlasí s ním i Ostravák, se kterým ho pojí i společné zážitky, kdy jako malí kluci museli po škole chodit trhat kopřivy, které pak krájeli speciálním kráječem. Dodnes slyším ten jeho klokotavý zvuk. Nenáviděl jsem to, ale ta vůně ve mně zůstala, takže ji vždy rozpoznám.
Osmý vzorek z Vacqueyras se jmenuje Arabesque. Keře mají kvůli slunci speciální tvar, jednou týdně majitelka ochutnává hrozny, aby poznala optimální čas sklizně – zjistí jej laboratorní zkoušky pro každou vinici zvlášť. Kvůli kvalitě hroznů – ponechávají se bez pomačkání (foulage) – se sklízí do malých košů. Jejich výrobní filosofie je zřejmá: „Zasahovat co nejméně.Rosťa tam silně vnímá přírodu. Jiřík: „Kecáš, nepoznáš to, protože dnes ti to v každý laboratoři dokážou namíchat, jak potřebujou.Rosťa se nedá: „Čím víc ho piju, tím víc mi přijde pravdivější.Ludva se mnou souhlasí a smutně podotkne: „Ještě jsem nenarazil na Frankovku, která by mi takhle chutnala. V tomto vzorku zaznamenávám krásné drhnutí taninu, a proto mě překvapuje, že tu převládá ovocná Grenache. Od předešlého se příliš neliší, obě mají 14,5% alkoholu, ale tohle je o 150 Kč levnější. Parker mu přidělil 93 bodů.  
Ocitáme se na malých, 90 let starých vinicích s poměrně malou úrodou (25 hl/ha). Víno se vyrábí jen ve velmi dobrých ročnících. Většina úrody kvasí v betonových tancích, část v demi-muid, velkých dřevěných sudech. Pravidelné potápění klobouku a několikaměsíční kvašení… Je to elegantní víno. Píše se o něm: „Dobře vyvážené, lehké vanilkové tóny díky dřevu, plné a komplexní aroma tmavého ovoce, kůže a trocha tabáku.Vše tam lze najít, a navíc ještě něco svůdného, čeho se vždy bojím. International Wine Cellar: 93 bodů
A jsme v Gigondas. Sám název pochází z latiny, kde „jocunditasznamená „radost, ale zároveň se tak jmenovalo sídlo založené pro odpočinek římských vojáků. Některé části této oblasti jsou teplejší než Châteauneuf-du-Pape, což dnes vzhledem ke globálnímu oteplování komplikuje vinařům život – narůstá obsah alkoholu. Strmé jihozápadní svahy jsou obklopené borovicovým hájem a divokými bylinkami (garrigues). Vinice má speciální mikroklima, ve kterém se odrůdy optimálně vyvíjejí, i když objemově je úroda nižší. Víno zraje ve velkých sudech (30 hl), kde prolnuté složky získávají jemnou viskozitu. Sugestivně se na mě přenáší již zmíněná „jocunditas, ale s větší radostí bych jej pil za deset let. Jiřík pozoruje, jak se Rosťa při víně zasní, a tak mu ze svého přilije. Ale pak si uvědomí, že to přehnal a trochu si odlévá zpět. I Janík se v něm na chvíli uvězní, a když mu chtějí dolít vodu, vyděšeně řekne: „Ne, vodu ne!
Na závěr máme nefiltrované víno z výjimečného teroire z r. 1940 – Varation. Starou vinici (95 let) chrání před mistrálem vysázené borovice, což je dobře, protože staré hlavy mají   málo hroznů. Piju 100% Grenache, do které se občas trochu Syrahu přimísí. V údajně inkoustové barvě vidím barvu cihlovou, cítím cihlu a chutná to jako cihla. Stavební kámen našich dějin mě upozorňuje, že už jsem trochu omámený, takže další doušek probíhá už bez cihlové předpojatosti. Dobře dělám. Objevuji náznak zavařenin, tabák a „cihluvnímám jako dobré koření. Snad ho budu moci ochutnat za deset let. Otočím se k Ludvovi a řeknu: „Už je čas na Frankovku. Lepší to už nebude.A přes tuto větu ve mně zůstává slavnostní pocit.
Váš Vínomil Dorazil

Seznam degustovaných vzorků:
1. Cuvée Confidence Vaucluse rouge Rhonea - Merlot, Caladoc, Syrah, Grenache, Cinsault, Marselan
2. Vieux ceps de Raymond Domaine Fond Croze - 100 % Carignanu,
3. Cuvée Speciale AOC Cairanne Domaine Arnesque - 60% Grenache, 20% Syrah, 15% Mourvèdre, 5% Carignan
4. Aería Rasteau Rhonéa Grenache Syrah a Mourvèdre
5. Rasteau Domaine Fond Croze 80 % Grenache, 10% Syrahu a 10% Mourvèdru.
6. Clair de la Lune 100 % Syrah domaine Remejeanne --100 % Syrah
Nové vinařství – Domaine Montvac
7. Côte du Rhône -- Grenache, Syrah a Mourvèdre
8. Vacqueyras Arabesque -- 70 % Grenache, 25 % Syrahu a 5 %
9. Vacqueyras Vincila -- Grenache, Syrah a Mourvèdre, 93 bodů International Wine Cellar.
10. Gigondas Adage 70% Grenache, 25% Syrah , 5 % Mourveder
11. Vacqueyras Variation -- 80-100 % Grenache, 20 až 0 % Syrah, 93 bodů Int. Wine Cellar


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu