UVÁDĚNÍ DO POKUŠENÍ
Velká degustace Châteauneuf du Pape ze dne 28. 11. 2017

Pokušení… Provází nás na každém kroku. Všude na nás číhá už od dob, kdy jsme začali chodit po dvou. Touha na všechno si sáhnout, ochutnat to nebo to zabít. Málokteré dítě odolá pokušení zašlápnout nějakého brouka. Na pokušení je v podstatě postavené naše žití. Při víně o pokušení tolik přemýšlím, až je pozdě - zjistím, že jsem mu zase neodolal. A pokud pijeme Châteauneuf du Pape, pokušení se dostaví celkem snadno, protože obsah alkoholu v něm náš rozum jaksi upozaďuje. Pokušení je přítomno i v Bibli, kde v Otčenáši Boha prosíme: A neuveď nás v pokušení…A světe div se, tohle se nelíbí našemu papeži Františkovi: „To já podléhám pokušení, není to Bůh, kdo nás svádí a pak pozoruje, jak si počínáme. Otec něco takového nedělá, naopak – okamžitě pomáhá se zvednout,vysvětlil papež svou výhradu k italskému překladu modlitby. Italská verze Bible z roku 2008 už nahrazuje doslovný překlad slovy „A nenechávej nás napospas pokušení…. Římský misál z roku 1983 však tuto změnu nepřijal. Francouzi text pozměnili na: „A nenechej mě podlehnout pokušení…Asi dobře vědí, jak snadné a přitom i hezké je podléhat pokušení, a tak si pro jistotu z opulentních obědů či večeří udělali svátost. Když jsem si článek o papeži přečetl, neodolal jsem pokušení podívat se na kolonku „vaše názory. Bylo jich tam asi tři sta. Tak třeba Bohaboj z Kunic: V modlitbě je velmi správně uvedeno "a neuveď nás v pokušení", Bůh poslal Satana na svět, aby "procházel a obcházel". To znamená, že tento má vyhledávat hříšníky a případně jim klást i nástrahy, aby se oddělilo "zrno od plev". Tak to chodí, když vytáhnou mnicha odněkud z Afriky nebo v tomto případě z Argentiny. Nebo Leopold ze Struhařova:  Zajímavé - jako kluk jsem se na tuto pasáž zeptal faráře, docela ho to rozčílilo a málem jsem dostal pár facek. Jinak správně má být "proveď nás pokušením". Slovo „neuveď"je působení energií Antisvěta, které tam to slovo vsunuly. Je chvályhodné, že si to konečně nějaká hlava církve po dvou tisících letech uvědomila. Ale trvalo to.Ještě lepší byl Svatoslav z Čáslavi:Františkovi se nelíbí Otčenáš, mně se zase nelíbí František.
Začínáme prací malého vinařství Domaine Arnesque. Hned po prvním loku vytuším, že se pokušení dnes budu bránit jen ztěžka. Na úvodní vzorek příliš velké rozkročení třísel. A ještě takové vřelé svírání… Přičtu jej vysokému procentu alkoholu (15%), měl jsem ještě nezavíněné patro, takže malý (ale milý) šok to byl. Ranní modlitba bude znít asi takto: „Smiluj se velká kocovino nad hovádkem božím, jenž pokušení zase neodolalo…Ostatně hrabě Tadeáš na tom není lépe: „Proboha, já zítra musím pracovat na rozpočtu!Také Rosťa s jizvou na čele neskrývá zděšení: „A já jdu zítra na krev.Programátor Jiřík nám užasle líčí, jak na chodníku v Celetné viděl žebráka se psem, před nímž stála miska s obrovským kusem uzené kýty. A to psisko to nežralo. Úplně na Jiříkovi vidím, jak by si teď z té ty rád ukousl. I další „kousek, tentokrát z vinařství Roque Colombe, je z nadprůměrného ročníku 2012. Má intenzivnější vůni, je šťavnatější - skoro až do sladka - taniny jsou upozaděné a k tomu tak dobře sladěné, že zoufalý Jiřík neví, co k tomu říct. Tadeáš si vzpomene na Forresta Gumpa: „The most best. Janík hovoří o zakulacení vína a Rosťa se diví, jak může půl procenta alkoholu hrát takovou roli.
dalších dvou vínech nám Jean Marie Ryoer předvede svůj mohutný styl kladoucí důraz na maximální chuť Grenache. Sklízí co nejpozději, a protože jeho vinice trpí velkým suchem, má dovoleno zalévat. Hrozny hýčká, do košíku nasbírá vždy jen 15 kilo. Jako vždy proběhne mým hrdlem vlna černých třešní. Předešlé vzorky zrály ve starých sudech, kdežto tady se vyžaduje: Žádné dřevo! Royer je známý milovník silných vín (16,5% alkoholu), takže Jiřík po pozření vyměřené hladinky pronese: „Ještě pár vzorků a budu mít problém.Náš přítel Dan nám něco vykládá… Jsem trochu utopený v příjemné tíze „šatonky, takže nic jiného nevnímám. Vlastně se mi udělá dobře. Náhle se vyjasní v tom temném světě (je prosinec). Dan má totiž podezření, že taková síla alkoholu má i svou slabinu - bere finesu vína jako takového. Tadeášovi se také vyjasní: „To je ta věc, která se dává do třešňové čokolády?Rosťa vnímá souboj alkoholu a ovoce a přijde mu to jako zajímavá remíza. V dalším Royerovi máme extrakt z 80-letých vinic (z části obnovených). Vnímám první náznaky animálních tónů, explozivní chuť pojmenovává náš průvodce Ivan Tomek jako „grenašinoidní“. Kdosi řekne: „Když je venku chladno, tak proč ne. Ludva má ponořený nos do sklenky, která ho až mysticky přitahuje. Bůh ví, jestli tento milovník Frankovky teď nelituje, že se nenarodil jako francouzský úředník. Rosťa konstatuje: „Tohle už může být návykové.
V pátém vzorku přecházíme do klasiky - Cuvée Tradition. Má to být mix tradičního a moderního stylu souvisejícího s ponecháním části třapin. Nefiltrované víno z 50-letých vinic. Tadeáš se nakloní k Rosťovi: „Nejlepší věk, co?Tentokrát nabíralo víno dech rok v dřevěných sudech a 92 bodů od Parkera si vskutku zaslouží. Ludva zjišťuje, že má „jen14,5% alkoholu, a tak si s úsměvem postěžuje: „Nějak nás šidí?!
A jdeme do ženských,“ říká Ivan Tomek u šestého vzorku. Konkrétně jde o předsedkyni vinařského svazu Francois Rou Mayard. Nefiltrované víno tentokrát zrálo v nerezových tancích, které jsou díky německým okupantům zakopané až po hrdlo v zemi. Je zatím nejtmavší, v chuti lze najít borůvkové tóny, ale Ludva má jiný názor: „Tohle není kurník, ale prasečák.Jiřík to trochu upřesní: „Ale uklizený českou uklízečkou.Tadeáš tam nachází chuť bonbónů Bonpari, Janík oceňuje sladké taniny a Rosťa tam cítí ženskou. Široký rejstřík. O to víc jsem zvědavý na další víno od paní Mayard, které je o šest let starší.
Sedmý vzorek na nás čekal v plastické lahvi. Skrýval se v ní mok, jehož hluboké kořeny čerpají živiny z 80-letých vinic na prestižní vyvýšenině La Cru. Potenciál se pohybuje v rozmezí deseti až patnácti let. Ludva je nadšený: „Zatím nejkrásnější a nejkomplexnější vůně. Rosťa zaznamenává na konci minerály a diví se, kde se tam vzaly. Já se divím, že se diví, a v mém vnitřním počasí se stále vyjasňuje. Jiřík je stále v opojení ze čtvrtého vzorku (16,5% alkoholu), takže 14,5% vnímá jako úpadek. Royer by s ním zřejmě souhlasil. Parker ne - dal mu 94 bodů a nazval jej „ovocnou bombou. Hrabě Tadeáš vypráví o jednom kandidátovi na prezidenta, se kterým byl kdosi na vojně, a vzpomíná, že ho ti lampasáci nesnášeli: tenkrát byl plešatej a „levej jak šavle.
Další dámské víno je od madame Fontavin. Má delikátní vůni a je takové dobře vychované. I když je v něm 85% Grenache, ovocnost se nad jiné chutě nepovyšuje. Tadeášovi se vybavuje Čapkovo krásné používání češtiny, pro přirovnání konkrétně uvádí „Ohrožený šnyt: „Šnyt, jak známo, patří mezi míry duté; není to půllitr ani malé pivo, nýbrž míra toliko přibližná. Malé pivo si dávají nepijáci; piják piva, když se nechce napít, nýbrž toliko se zavlažit, nedá si třetinku, za niž by se jaksi před celým světem styděl, nýbrž šnyt. Šnyt je půllitr, ale nenapěchovaný, s pěnou do půl... Tahle chutná čeština mi k tomuto vínu hezky pasuje. Už se těším, až si před spánkem v žaludku zklidním kyseliny - šnytem plzeňským. Náš přítel Dan tam vnímá jiný druh třísla. „A to jsme na začátku!dodává.
Pokračování se skrývá v deváté sklence a opět můžeme oceňovat enoložské umění v ženském pojetí. Vitam Aternam, čili věčný život. Tak nazvala madam Fontavin boží mok, v němž je další pokušení. Je prezentován jako zcela výjimečná kreace, vyrobená zatím jen v roce 2012 z nejlepších hroznů ze tří malých vinic, jejichž podloží tvoří oblázky, pískovec a červené jíly. Má neodolatelnou silnou vůni, v chuti jsme o třídu výš, přestože jde o víno o dva roky mladší než předešlé. Je to vysloveně ušlechtilé no. Rosťa prohlásí: „Víno lordů.Janík namítá: „Ty chlastaj něco horšího. Tohle si Francouzi nechávají pro sebe!Pravdou je, že je vyrobené pouze v počtu 563 lahví. Hlásí se Luboš Bilík: „Já si ho objednávám!Vedle mě sedí Vínoučenec a pečlivě si vše píše do notebooku. Nezdají se mu staré sudy, protože tam cítí nové dřevo. Je ve víně opravdu zdatný, i když na to nevypadá. Taky se hlásí. A přidává si další. A další… Skoro každý jej chce koupit. K dispozici jsou jen čtyři láhve, takže dochází k aukci. To tu ještě nebylo. U mě vyhrává, což je zřejmé i z mé poznámky: „Chtěl bych ho pít věčně, stárnout s ním.
Snad abychom se uklidnili, dostáváme jako překvapení stolní víno od Jeana Marie Royera. Na lahvi je kromě názvu (La petit Reine) takticky uvedené, že se jedná o šestnáctou sklizeň. Oproti předešlému je mdlé, takové utěšující. Taky má jen 13,5% alkoholu.
Poslední vzorek je v bílém, takže se k němu nebudu po té „červené harmoniivyjadřovat. Snad jen ojedinělé složení: 30% Grenachce blanc, 30% Bourbolenc, 30% Clairette, 8% Roussane, 2% Picpoulu. Mnozí z nás takové názvy odrůd slyší poprvé. Neuvedlo mě v pokušení. Ale přidám ještě názory k papežskému vyjádření o pokušení v Otčenáši. Matěj z Humpolce píše: „Když jde přede mnou mladé vrtivé, hemživé pokušení, tak ani "ZDRÁVAS" nezažene hříšné představy.
co mě ponouká, abych napsal: Na pokušení je lidská civilizace postavená a potažmo s ním dochází i k jistému pokroku a humánnosti. Ovšem za cenu velkých chyb a masakrů. Bez pokušení bychom tu asi při Châteauneuf du Pape neseděli. Vybavuje se mi taky pokušení žen, které se po třiceti letech rozhodly práskat chlapy, kterří byli kvůli nim v pokušení. K papežovým slovům Bohouš z Olšan trefně poznamenal: „Tak to nás zachrání.Váš Vínomil Dorazil

SEZNAM VÍN K DEGUSTACI:
1.Châteauneuf du Pape Domaine Arnesque 2012                                                                 
2.Roque Colombe, Rhonéa 2011                                                                                            
 3.Cuvée Tradition  Domaine Jean Marie Royer 2012                                                            
4.Cuvée Prestige Domaine Jean Marie Royer 2011                                                              
5.Cuvée Tradition Usseglio et fils 2013                                                                              
6.Cuvée ALEX Vignobles Mayard 2012                                                                                  
7.La Crau de ma Mère  Vignobles Mayard 2006                                                                    
8.Cuvée Tradition  Domaine Fontavin 2010                                                                            
9.Ad Vitam Aeternam  Domaine Fontavin 2012                                                                      
10. Překvapení                                 
11.Bílé La  Crau de ma Mère  Vignobles Mayard  2015                                                                                                


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu